Vad äter jag?

Om du sitter och funderar på vad jag egentligen äter då jag ofta pratar om växtbaserat och sockerfritt m.m. Den här bilden som jag hittade på näten förklarar ganska bra vad jag föredrar att stoppa i mig samt att jag ändrade lite där på sockret. Jag undviker helt socker till vardas, för jag mår inte bra av det. Inte alls. 

Som jag nämnt tidigare har jag psoriasis som enkelt sagt blir sämre av inflamatorisk föda så som gluten, socker och mejeriprodukter. Där är också en orsak till varför jag ännu mer vill undvika dessa ämnen, jag mår inte bra av att äta det. 

Detta är ofta något man brukar måsta ta upp då man är påväg till någon som inte har liknande livsstil. Många inser inte heller att t.ex. vanlig mjölkchoklad faktiskt innehåller mjölk, att ost är mjölk att det finns mjölkpulver och liknande i chips och annat snacks. Socker är samma grej. Socker hittar man i allt möjligt. I färdig tomatsås, i chips även här och i vissa bönburkar t.ex. Många är väldigt rutinfungerande och äter det man alltid ätit utan att tänka på innehåll och ingredienslista, specielt de som mår bra. Som inte märker skillnad.  

Jag tycker alltid det är viktigt att läsa varje liten ingrediens för att veta vad man stoppar i sig. Det har lett till att jag nu lever friskare och hälsosammare och mår bättre än vad jag någonsin mått. 

Mitt livs passion är att ta min hälsa till the next level. Jag vill sträva till att behandla min kropp så bra jag bara kan. 

Publicerad 06.08.2017 kl. 17:47

Vad jag ätit i sommar

Hejsan hoppsan. Här på bloggen har det varit lite sommarlov. Men nu fick jag för mig att jag ville dokumentera sommarens recept och maträtter för att ha för framtiden och dela med mig för att kanske inspirera litegrann. Här kommer sommarens favoriter. Allt jag publicerar är här glutenfritt, sockerfritt, växtbaserat och naturligt. Here we go:

Smoothie Bowls

Börjar enkelt med lite smoothiebowls eller nicecream's eller fruktsmörja. Vad man nu vill kalla det. Detta brukar jag börja min dag med eller mixa ihop som efterrätt då jag är sugen på sådant. Basen är frysta bananer sen kastar ja i och på allt möjligt jag är sugen på. 

Skagenröra

Här är något som passade utmärkt till midsommarfirandet men också till kvällsmyset med lite hummuschips till. Vegansk skagenröra! (På bilden ser ni Tosi Tumma brödet som inte är glutenfritt som jag ju ovan lovat att allt skulle vara, men sambons macka såg mer fotovänlig ut). Vi blandade ihop olika recept o. körde på det som lät frestande. 


1dl växtbaserad naturell majonäs
1dl Oatlyfraiche
0,5 dl hackad dill 
3 msk TÅNGrom (eller tångkaviar, va de nu heter) 
100g fast tofu (hackad i små kuber) 
2-3 krm liquid smoke 
Halv pressad citron
Örtsalt
Halv hackad rödlök

Blanda ihop allt å njut!

Toast

Toast är något som passar perfekt till mellis eller som lätt-lunch. På min toast brukar jag smörja på tahini eller Oatly's "PåMackan" eller soygurt eller hummus.  Ovanpå brukar det bli salladsblad/spenat/ruccola.Till det brukar jag steka lite tofu som jag kryddar med alltmöjligt skoj. T.ex. örtsalt, gurkmeja, paprikapulver och peppar. Gott och snyggt. 

Smoky Almond Cheddar Spread

Denna smörja är perfekt på smörgås eller kanske som dipp, vad vet jag, och kommer från min nyköpta receptbok "This Cheese Is Nuts". Boken är fullproppad med veganska ost-recept och detta recept var något jag försökte mig på som en enkel introduktion för att sen fortsätta med alla andra spännande recept. Jag tänkte dela med mig av detta recept så här sneaky som jag även förändrat på litegrann. 

Smätta allt ner i din matberedare och mixa till en len smet. 

3 dl mandlar (som varit blötlagda över natten)
2 dl burk-pimientos och 1,5 dl av burk-lagen
1/2 dl näringsjäst/bjäst
1 kork liquid smoke
1 pressad vitlök
salt enligt smak

Jag rekommenderar verkligen att införskaffa boken om man är intresserad av växtbaerade ostar och spreads. 

Okej, nu tänkt jag fortsätta med lite matigare grejjor.

Pizza med batatbotten

Detta ni ser ovan blev jag och sambo väldigt stolta över. Batatbotten som är glutenfri och håller ihop bättre än nåt glutenfritt vi bakat förr (att jämföra med t.ex. blomkålsbotten som inte alls höll ihop) Så här gör du: du tar 2 stora batater som man kokar å sen slänger i en matberedare med 3 dl valfri mjölblandning (eventuellt mer tills konsistens är najs) Förgrädda i 200 grader . Å resten gör man som vanligt då man gör pizza. 

Vårrullar och sushi 

Asiatisk mat lockar alltid och är även lätt att göra hemma. På första bilden ser ni några vårrulle-korvar som vi fyllt med färsk tofu, MASSA koriander, sallad, spenat, morot, gurka och hackade cashewnötter. Till det hade vi fullkornsris och en sås gjord på sojasås, jordnötssmör, chilisås och hett vatten. 

Vidare till sushin. I stället för sockrat vitt ris använde vi fullkornsris. Och eftersom de int blir klibbigt mixade vi de. Sen kasta vi i lite quinoa på samma gång i risblandningen. Innehåll i rullarna är: ångkokt morot, gurka, stekt tofu, avokado, TÅNGrom/kaviar och en rolig ingefära-lime-koriander röra ja slängd ihop. 

Bönbollar med svampsås och råsa rotmos

Receptet till detta har ni HÄR. Frukansvärt gott. Till detta hade vi kålsallad, sockerfri lingonsylt och dijon senap. I svampsåsen hade vi hälften champinjon och hälften kantareller.


Det var det jag hittade bilder på så här på rak arm. Om detta uppskattas eller om jag får för mig att dokumentera mer mat kommer det kanske upp mer av detta i framtiden. 

Matlagning är en fröjd för mig och sambo och vi vill alltid testa på nya recept eller blandar ihop något ur fantasin. Viktigaste att tänka på för att lyckas är att smaka av för att veta hur det smakar och känna efter om det behöver mer av någon krydda t.ex.

Hej så länge. Hoppas alla har en god fortsatt sommar.

Publicerad 05.08.2017 kl. 15:25

Smörgåstårta

Jag blev inspirerad av alla examensfester och fikabjudningar som sommaren bjudit på och ville försöka skapa min egna smörgåstårta. En växtbaserad, glutenfri och naturlig. Så här gjorde jag. 

Eget bröd orkade jag inte laga, så jag skaffade min favorit glutenfria frysta variant i två olika sorter. En limp-variant och en mörkare som jag tinade upp och blandade om vartannat. "Fria" är märket på glutenfria bröden som jag gillar. Man får se till att göra någon slags tetriskonstruktion med brödskivorna och se till att man inte sätter dem på samma sätt varje lager, då finns det chans att tårtan faller i sär. 

Varje lager fick sin egna röra. Första lagret smörjade jag detta på: 

  • 500g fryst broccoli som jag ångkokade
  • en näve färsk timjan 
  • salt & peppar 
  • mixa

Andra lagret fick detta på sig: 

  • en burk soygurt
  • en burk soltorkade tomater (utan oljan)
  • salt & peppar

Högst upp lade jag denna tzatsiki: 

  • en Oatlyfraiche
  • halv riven gurka och urpressad
  • salt & peppar
  • 1 vitlök

På kanterna för att hålla ihop allt lade jag hummus, och den gör jag så här: 

  • En burk sköljda och silade kikärter
  • en stor klick tahini
  • 1 vitlök
  • en tesked Sambal Oelek
  • lite pressad citron
  • lite spiskummin
  • salt & peppar

Sedan prydde jag med gurka, tomat, TÅNGrom, ärtskott och citronmeliss. Voila. Testa gärna om du blev inspirerad! 

 

Publicerad 08.07.2017 kl. 11:15

Dagens citat

Huvudsaken är att jag vet vad jag vill. Huvudsaken är att jag vet vem jag är och vad jag har för mål och principer. Sen e de skit samma om ja lyckas förklara det till någon annan. Det är vetskapen om en själv som är den rikaste informationen. 

Att prata utan att bli avbruten. Här.

Publicerad 04.07.2017 kl. 19:56

Vattenfasta

Jag brukar nu som då rensa mitt system genom att vattenfasta några dagar och nu känner jag att det är dags igen. Jag har haft de senaste dagarna något som bråkat i min "mage" alltså i mina tarmar och jag har varit uppblåst, haft magknip och varit gasig. Så för att rensa systemet på allt som bråkar kör jag några dagars vattenfasta. 

Då jag vattenfastar dricker jag massa vatten, te och på morgonen färskpressad äppeljuice. 

Med att fasta låter man kroppen vila både med att man inte kommer ha någon energi att springa runt och härja men också för att kroppen inte behöver smälta mat eller ta hand om möjliga gifter. Kroppen kan lägga all sin energi på att läka. Att vattenfasta är som en återställningsknapp. 

Vissa tar detta till extrema nivåer och kör på nästan en månad, men det här rekommenderas absolut int att göra själv utan professionell ledning. Ja kör på ca. 3-4 dagar, för att återställa matsmältningsystemet och hoppas på att magen känns bättre!

Samtidigt tänkte jag utmana mig och undvika sociala medier under min vattenfasta. Så de blir lite kroppslig och mental rensning. Bloggen räknar jag inte som social medie, hehe. 

Ett vattenglas ur en liten annan vinkel

 

 

Publicerad 03.07.2017 kl. 12:22

 
är mitt namn,
men du kan kalla mig Malle.
Självutnämnd hälsofreak & ekotant.
Babblar om kropp och knopp, kanske lite om djur och natur.
Analyserar, funderar och diskuterar.
 
Finlandssvensk flumblogg med ett knippe humoristiska och sarkastiska synvinklar.
När jag inte bloggar så poddar jag i Frukostpodden
Hej på dig! Läs mer om vimsiga mig HÄR, fortsättning HÄR och sista delen HÄR.


Namn: Malin
Smeknamn: Malle

Ålder: 22

Utexaminerad Kulturmontör

Fortsatta nuvarande studier: Kulturproducentskap
Framtid: Unknown pleasures
Bosatt: Helsingfors
Hemort: Jakobstad (typ)
Född: Pargas
Andra hemorter: Åbo, Houtskär, Kimito

   


Vill du skicka kärleksbrev?
malin.m.l.lundstrom@hotmail.com