I bussen

Känner nån igen sig?

Du sitter i bussen, lyssnar på musik. Lever dig in i musiken. Livet blir en hel musikvideo. Människor går utanför på gatan i takt med låtens rytm.

Vänta ja ska förklara, lyssna på den här refrängen.

Två barn springer på trottoaren, det är tidigt på morgonen och halvmörkt. Det duggregnar.
Eller eller, föreställ er detta medan ni lyssnar på denna:

En hund leker med sin husse och busar bland löven. Hussen kastar upp löven och hunden är så lycklig över att fånga löven.
Är det bara jag som lever mig in sådär under bussresan? 

Publicerad 07.11.2016 kl. 11:31

Ja vill

Ja vill va den som orkar.

Ja vill va den som kan komma hem från jobbet och ha energi till att "börja leva" när jag stämplar ut mig.
Ja vill va den som känner entusiasm för att gå på evenemang om kvällarna.
Ja vill va den som är exhalterad över flera projekt på samma gång och vara tacksam över att människor vill arbeta med mig.
Ja vill va den som efter jobbet kommer hem och orkar träna, laga mat, diska, äta, umgås.
Ja vill va den som orkar jobba nio till fem.
Ja vill va den som inte ger upp.

Varför är jag inte den.


Egen illustration

Publicerad 01.11.2016 kl. 19:47

We need to talk about mardrömmar

Alltså detta börjar gå mig lite på nerverna. jag drömmer obehagliga drömmar nästan varje natt och vaknar varje morgon nedbruten av drömmens brutalitet. Jag känner mig inte utvilad och har en konstig känsla genom hela dagen på grund av drömmen. Drömmarna kan handla om allt från att jag inte kommer framåt då jag går till att jag blir nedslagen och kan inte använda mina armar till att försvara mig. Jag har också drömt om att jag blir nedtryckt, utanför, att någon jag diskuterar med inte tror mig hur mycket jag än försöker förklara, mycket loopar om och om igen. I natt drömde jag att läraren trodde att jag fuskade på ett prov eftersom svaren var för bra för att va jag (enligt drömmen). 

Allt som jag fasar upplever jag varje natt. 

Att bli nedvärderad, behandlas sexistiskt, vara ett mobboffer. 

Varför drömmer jag dessa drömmar? Varför minns jag varje dröm i detalj? Varför är jag aldrig utvilad? 

Är det någon annan som känner igen sig? Eller är jag bara ett litet freak med ständig halloween? 

Den gången jag säger att jag sovit som en stock är då jag faktiskt inte minns mina drömmar och vaknar utan att försöka bearbeta det jag just drömt. Då man somnar, boom-svart, vaknar. Aaah. 

Skulle vara intressant att tyda drömmarna, vad är det som snurrar runt i mitt huvud som får mig att drömma detta? 

Egen skapelse ovan. 

 

Publicerad 18.10.2016 kl. 22:51

En kulturproducent

Då jag gick ut högstadiet visste jag redan att jag ville bli kulturmontör. Första året på kulturmontörsutbildningen var jag såld och drömde om att i framtiden studera till kulturproducent i huvudstaden någon gång. 

Så, här är jag nu. Vad gör jag då? Vad är egentligen kulturproducent? 

Ja vi skall väl på något sätt ta reda på det också under vår utbildning. MEN vi får lära oss om producentskap inom kulturbranschen, som kan vara allt från festivaler, teatrar, kulturevenemang och musikuppträdande. Det handlar alltså om att ordna och skapa och allt det som finns omkring. Utbildningen är så bred så det känns som om jag kan arbeta med vad som helst i framtiden, som har med kultur att göra, och det känns tryggt. 

Kolla in linken till beskrivningen så kanske du får något på klart iaf. Tryck HÄR. Kanske du är intresserad att bli kulturproducent? 

Jag har träffat fantastiska människor via utbildningen speciellt min klass och redan första året hunnit träffa många kontakter som man kan ha nytta av. 

En bild på klassen, nerklottad av mig: 

Det känns rätt och jag trivs med mina studier. Ibland känner jag mig dock "lost" eftersom många strävar efter stora häftiga evenemang, att arbeta med de största artisterna och hänga med de häftigaste producenterna. Då hör jag mig bara tänka, blod, svett och tårar.. och stress.
Jag strävar åt ett annat håll. Något mindre, något mysigare, nåt evenemang här och där, man skrattar och trivs med arbetskollegorna och skapar upplevelser för människor. Något sånt ja. Vi får se. 


 

Publicerad 29.05.2016 kl. 14:29

Från joik till shamaner

Natur- och urbefolkning har alltid intresserat mig. Deras seder och vanor och alla dessa myter har under min uppväxt lästs som historier. Allt från Shamaner till Indianer har fascinerat mig.

För en dag sedan befann jag mig på en joik-konsert. Min far tyckte jag skulle komma med. Han var väldigt fascinerad över det faktum att en Same skulle joika i en luthersk kyrka. Det var ju faktiskt så att för länge, länge sedan blev samerna tvingade av kyrkan att  förändra sin religion. De samlade in flera hundra nåjdtrummor (shamantrummor) som sedan brändes. I slutet av 1700-talet hade nästan alla samer bytt till den kristna religionen med tvång. Så att en Same joikar i en luthersk kyrka kan anses lite småintressant för dem som historian är känd.

Tanken slog mig under konserten att alla "natur"språk (som jag nu kallar dem) är varandra så lika. Indianernas sånger, Samernas joik och Shamanernas mantran till exempel. Alla de har även levt med liknande naturreligion då de dyrkar naturen. Hur kan alla dessa folk, som levt så långt från varandra, haft så liknande talesätt, religioner och ritualer.

>> En naturreligion är  religion som framför allt dyrkar naturen i någon form, exempelvis jorden, himlakroppar (ofta solen och månen), djur och växter.

Han som uppträdde med joiken var väldigt stolt över sitt folk. Klädd i sin folkdräkt utstrålade han trygghet. Nästan som om någon stod bakom och lyfte upp honom. Liten och lätt men ändå en röst som spräckte sten. Han berättade hur joiken för honom inte var en sång utan det var ett språk som användes då man inte kan förklara med ord. Det lät vackert, ett sådans språk skulle jag vilja ha. Tänk det nästan gick att sätta sig in i en sång, där ord inte fanns. Utan med melodi och läten framkallades en bild i huvudet över fjäll, renar och örnar. (Nog för att det är så sagorna berättats, men ändå.)

>>Jojk är samiska för sång, är samernas traditionella folksång som även är viktig i samisk religion. Sångerna handlar ofta om kärlek och relationer.

Det finns så mycket intressant som hänt på vår värld och som händer som många int har en aning om. Tänk den som kunde se igenom allt, med en syn som var bredare än det som gick att betrakta med det vanliga ögat. Där tiden var fysisk och alla tider utspelades på en gång. Alla hemligheter skulle bli avslöjade. Jag tror vi gick över till en annan dimension nu.  

MM jep. Dessa funderigar föddes på grund av att jag var på en joik konsert, gissa vad som försigår i mitt huvve efter en större händelse. Fast jo ibland kan de ju också spåra, men det brukar ändå alltid sluta med dinosaurier och rymden (eller drakar). 

Ok ja blev lite inspirerad och fingrarna blev ivriga. De här är ju förstås googlebilder blandat med illustrator, om någon funderade. Ser ni renen där bak? 
 

Publicerad 29.05.2016 kl. 00:21

 
är mitt namn,
men du kan kalla mig Malle.
Självutnämnd hälsofreak & ekotant.
Babblar om kropp och knopp, kanske lite om djur och natur.
Analyserar, funderar och diskuterar.
 


Vill du veta allt om mig?
Läs min lilla berättelse om mig:
HÄR, fortsättning HÄR och sista delen HÄR.


Namn: Malin
Kallas: Malle

Ålder: 23

Utexaminerad: Kulturmontör

Pågående studier: Kulturproducentskap
Framtid: Unknown pleasures
Bosatt: Helsingfors
Från: Jakobstad (typ)
Född: Pargas
Andra "hem"orter: Houtskär, KimitoÅbo

   


Vill du skicka kärleksbrev?
malin.m.l.lundstrom@hotmail.com