B12

Jag har vetat att b12 är viktigt att ta som kosttillskott om man har en växtbaserad kost. Dock har jag inte varit så insatt i t.ex. hur mycket och om det finns olika sorter av b12 och vad händer om man skiter i att ta b12. 

I boken "Konsten att inte dö" fick jag svar på mina frågor, som jag ännu inte hunnit ställa.

Om vi inte skulle ha ett så sanitärt samhälle skulle vi få i oss b12 i t.ex. dricksvattnet. En b12 brist kan ge förödande konsekvenser som t.ex. förlaming, blindhet, psykos m.m.

Det rekommenderade intaget, för en vuxen, enligt författaren är 2500 mikrogram (µg) per vecka, eller 250 µg om dagen. Det finns tydligen flera olika sorters b12, men den sort som är bevisad fungera som tillskott är "cyanokobalamin". Dock snackade hälsobods-tanten om nån annan sort, som lär vara bättre. Men, ja tycker att man kan börja med det som är vetenskapligt bevisat. 

Som jag tidigare nämnde visste jag att det var viktigt att få i sig b12 om man äter en växtbaserad kost, men inte hur mycket och vilken sort. Hemma har jag haft en pillerburk som det står "b12" på och svalt ett piller nu och då. MEN efter att ha fått faktan tog jag mig en titt på baksidan. "3 µg cyanokobalamin per tablett". Alltså. För att få i sig den dagliga rekommenderade dosen borde jag äta 83 (!?!?!) tabletter om dagen. Vilket skämt. Pillerindustrin omfattar stora pengar, så förmodligen är detta ett sätt att tjäna pengar på. Sälja "b12" som egentligen inte innehåller ett skit. Efter lite research så insåg jag att detta inte är fallet med alla kosttillskotts-märken, man måste bara vända på burken och kolla vad som egentligen finns där.  Det finns b12-burkar med t.o.m. 1000 µg per piller, så man skulle bara behöva äta 2-3 i veckan i så fall.

Nu har jag då skaffat en ny b12 burk - "Solgar - b12 1000 µg per tablett". 

Sen då vi kommer till andra kosttillskott som t.ex. omega3 och andra piller så skall jag berätta för er att det mesta är bullshit. För att ta upp en specifik vitamin behövs även de andra som finns i den t.ex. frukten du äter för att få upp den specifika vitaminen. Alltså är de flesta kosttillskott bara business. Men, det tar vi en annan gång. 

Nu lägger vi det bakom örat, så hoppar jag iväg och handlar frukt, för fruktskålen börjar bli tom. Tja!


Snyggt bejbihår som sticker rakt upp, heh. 

Edit: Obervera att det jag skrivit om gäller cyanokobalamin, den form av b12 vitamin som brukas föredras, eftersom det inte finns tillräkliga bevis som stödjer effekten av andra former som metylkobalamin. (Enligt Konsten att inte dö). Har själv inte forskat mer i metylkobalamin. 

Edit 2: Fick som kommentar att cyanokobalamin tydligen inte är allt för bra i det långa loppet eftersom kroppen inte klarar av att bryta ner komponenten cyanid och i stället tar upp cyanidet, som blir giftigt när det reagerar ihop med magsyra och lagras sedan i levern. Blir rekommenderad  b12 tillskottet methylkobalamin. Har dock inte ännu hittat källor som förstärker detta.

Edit 3: Författaren som skrivit boken "Konsten att inte dö" har även en hemsida www.nutritionfacts.org, där han svarar på frågan om det är sant att cyanokobalamin b12 förvandlas till cyanid i kroppen och att den bästa b12 skulle vara hydroxycobalamin? Han säger att den som rekommenderar hydroxycobalamin förmodligen är den som säljer preparatet, och vill alltså tjäna. Och så säger han så här: "It’s like the whole coral calcium scam. Calcium is cheap as chalk–in fact it is chalk! So how are you going to bilk people out of lots of money? You sell some sort of special calcium. Same with B12 supplements.

B12 is so cheap to produce that supplement manufacturers try to come up with all sorts of fancy ways to “add value” to products so they can charge $30 a bottle. Unless you’re a smoker, have kidney failure, or base your diet around cassava root, cyanocobalamin should be fine. That’s what I take!"
 


Källa: 
Gene, Stone & Greger, Michael, 2016, Konsten att inte dö: upptäck maten som enligt vetenskapen ger ett längre och friskare liv, 422-24 s. 

27.02.2017 kl. 14:08

My kind of fika

Det här hörni, det här är grejjor det. Dadlar med lakritspulver på. Kan mumsa på dem tills jag storknar. Detta brukar vara min lyxfika om helgerna. Tips till er som gillar lyxfika, dadlar och lakritspulver. NAM.

26.02.2017 kl. 10:27

Vad lägger jag på mackan?

Dethär inlägget har hoppat mellan publicerat och ej publicerat. Det har att göra med att jag, som är en liten virrpanna, glömt bort att jag haft detta inlägg halvfärdigt någonstans här i cybervärlden och tydligen lagt på någonslags tidspublicering, fast jag ej slipat det färdigt. Men nu tänkte jag publicera detta på riktigt. He he. 

Ok, here we go. 

Ibland brukar jag få en "baknings-kick" och ställer mig i köket och bakar bröd, sockerfria bakverk och annat skoj. Eftersom jag äter glutenfritt har jag haft lite utmaning med att få brödet att bli bra, men man måste bara lära sig hur mjölet fungerar eftersom det inte riktigt fungerar på samma sätt som vanligt mjöl.

Något som hjälpt mig på traven är en bok jag fick i julklapp av min mor.

"Nytt bröd - baka gott glutenfritt" av Jessica Frej & Maria Blohm

Det jag lärt mig då jag testat mig fram är att en glutenfri deg faktiskt skall vara kladdig då den är "klar". Om jag går dit med mer mjöl så blir den bara torr och faller i sär sedan. 


Men mitt favorit"bröd" är ändå fröknäcke! Så enkelt att baka själv och fungerar lika bra i sig själv som snack som med pålägg.

Men det funkar hur bra som helst att baka glutenfritt. För någon dag sedan fick jag för mig att fixa naanbröd till en curry-quorngryta å de blev hur bra som helst. 

Ja, till min rubrik. (Såhär är det alltid, jag virrar alltid utanför och runtom det jag egentligen tänkte säga). 

Vad jag helst lägger på min macka i stället för det vanliga: "smör,ost o. skicka" är:

1. Tahini 

2. Hummus

3. Mandelsmör

Ovan på det sedan kommer massa salladsblad - helst sådana som knastrar då man äter, eller grönkål. Persilja/Spenat, tomat och gurka. 

Denna bruna kletiga sörja är Tahini. Ser kanske lite mystiskt ut och många kanske inte gillar den speciella smaken. Men jag kan bara inte sluta käka tahini. Tahini är alltså en sesampasta gjord på rostade sesamfrön. Smakar mustiga brända frön. Haha om man skall försklara smaken. Mmm. 

09.10.2016 kl. 15:00

Kanelbulledagen

Igår var offeciella kanelbulledagen. Tänk att matvaror har olika dagar för att vi skall konsumera mera. Men nåja. Plötsligt blev jag 5 år igen och tänkte "jag vill också ha kanelbullar". Men det är faktiskt lite svårt att hitta godsaker som är anpassade till mig, så jag tog mig an utmaningen och tillverkade egna "kanelbullar" lite snabbare än bananrullarna jag skrev om för några inlägg sedan. 

Allt som behövs är äpplen, färska dadlar, kanel, kardemumma, vaniljpulver. 

Äpplen skivas, dadlarna mixas med vatten, kanel, kardemumma och lite vaniljpulver tills det blir en "kanelbullesmet". 

Smeta på smörjan mellan två äppelskivor och vips har du en äppel-kanel-bulle-smörgås. 

Mina smaklökar dansade och jublade. 

05.10.2016 kl. 16:56

Dadlar

På sistone har jag snöat in mig litegrann på rawfood, speciellt "efterrätts" rawood. Jag har blivit ganska ivrig på att experimentera med recept och hitta på egna.

Rawfood, eller Råkost som man säger på svenska innebär råa vegetabilier i form av råa frukter, grönsaker och rotfrukter. Bär, örter, bladgrönsaker, torkade frukter, nötter, frön, säd och alger.

Råkost är framför allt mineral- och vitaminrik, Enligt studier försvinner viktiga växtantioxidanter vid upphettning av mat, så med råkost tar man vara på allt gött utan att förstöra det vid upphettning. 

Jag gillar att inspireras av recept och testa på lite hälsosammare varianter i efterrättsväg. En ingrediens som jag verkligen fastnat för nu efter många receptblandningar är FÄRSKA DADLAR (eller så färska man får dem här i butik). SÅ sött och gott. Funkar lika bra för sig själva eller som en ingrediens i dadelbollar eller för att få sötma i någon kaka/grej. 


Det är bra med omväxlande kost, jag fixerar mig inte på en viss diet. Alltså diet är ett hemskt ord, kan man inte kalla det något trevligare. Att variera med hälsosammare alternativ mår jag bäst av. Hälsofreak is the way to go!


Tillbaka till dadlarna. Det är det bästa som finns då energin är låg eller man vill ha något sött till kaffet. En annan sak som jag använt dadlar till är raw cinnamon rolls (de hölls inte så råa eftersom jag inte riktigt hade en dehydrator eller en ordentlig ugn), eller vad man kan kalla de till. Torkade bananer i ugn/dehydrator (inte torr-torra utan tills de blir böjbara) för att sedan kunna rulla dem. Dadlarna kommer in i bilden passligt till kanelsmeten. Dadlar mixat med kanel och lite vanlijpulver. Äh vad försöker jag förklara såhär i flytande text. Jag kan ju lika bra smätta in ett recept här:

Banan-dadel-kanel-rulle-gottigott: 

Detta behövs:

  • Banan
  • Kanel
  • Dadlar
  • Kardemumma och vaniljpulver

Klyva valfri mängd banan i hälften, skär inte mot C formen av bananen utan längs den - så det blir nästan raka slices då man placerar dom ut på en plåt. 

Lägg dem på en plåt, på lägsta värme i ugn med öppen lucka i typ 4 timmar. 4 timmar!!!?? (eller en dehydrator i 8 timmar) Så sto det i receptet, men vet ni vad. Jag hade inte det tålamodet och inte en sådan ugn som fungerar då luckan är öppen, så jag gjorde egen version. Längst ner i ugnen, 100 grader varmtluft, 1 timme, de funkade helt okej, kanske bord torkat lite till, men ja orkade inte vänta. Men jo.

Till innehållet. 

Mixa 7 dadlar med en halv tsk kanel och nån nypa vaniljpulver. Oj just ja, jag hade i en nypa kardemumma också. Visst har jag exakta mått här, he-he. Jag lixom went with the flow. Så de blev vad det blev, men gott blev det. Lite experimentativt. Testa själv. 

Sen smetar du denna smet på banan halvorna, rullar ihop bananerna till "kanelbullar", man kan också smeta på lite kanelsmet ovan på själva bullen sen, som jag gjorde. Därför ser det ut som en liten klönt här på bilden, he he. 

Sen står de överallt också att man skall torka i ugnen 4 timmar till!!!?!?!?. Nä de orkade jag inte heller, så de blev en halv timme i varmluftsugn, längst ner på lägsta grader. 

Den här klönten kanske inte ser vacker ut, men oj vad den smakade himmel och pankaka. 

Man kan också googla: "Raw vegan cinnamon rolls" så kanske man hittar lite exaktare mått. Så här ser dom ut om man googlar det:

 

 

24.09.2016 kl. 11:09

 
är mitt namn,
men du kan kalla mig Malle.
Självutnämnd hälsofreak & ekotant.
Babblar om kropp och knopp, kanske lite om djur och natur.
Analyserar, funderar och diskuterar.
 
Här är min lilla portal för mina funderingar.
Välkommen till min värld.


Vill du veta allt om mig?
Läs min lilla berättelse om mig:
HÄR, fortsättning HÄR och sista delen HÄR.
Liten uppdatering HÄR.


Namn: Malin
Kallas: Malle

Ålder: 23

Utexaminerad: Kulturmontör

Pågående studier: Kulturproducentskap
Framtid: Unknown pleasures
Bosatt: Helsingfors
Från: Jakobstad (typ)
Född: Pargas
Andra "hem"orter: Houtskär, KimitoÅbo