Pasta

Idag vaknar jag och är grymt sugen på pasta. Åh jag tänker på tagliatelle, på spaghetti och makaroner. Jag som inte äter gluten hittar inte riktigt den här ordentliga och goda glutenfria pastan som känns, och är, naturlig.

"Cravings" eller sug efter något specifikt tror jag beror ofta på att man kanske har brist av något. Jag tror att ens sug kan hjälpa en att äta en så omväxlande och hälsosam kost som möjligt som kompleterar ens behov, man måste bara stå emot det ohälsosamma och fundera på hur man kan stilla sitt sug på rätt sätt. 

Detta är något jag hittade på internet, vilket ofta inte behöver vara en korrekt källa, men jag tyckte det lät intressant och vill dela med mig av informationen. Man kan använda det som inspiration. 

Så tillbaka till mit pastasug. Jag läser att ett sug efter t.ex. pasta kan bero på kloridbrist och istället för att äta massa vitt mjöl kan man bota det med att försöka få i sig lök, romaine sallad, tomater, kanel, vindruvor, äpplen eller batat. Nog för att man kan stilla pastasug med pasta, men jag tänkte twista till det litegrann.

Så för att stilla mitt sug på ett hälsosamt sätt funderar jag på att traska iväg till butiken och köpa bönpasta, för att få en pastaliknande rätt, som jag tänker blanda med en tomat-chili-salsa jag såg att Ernst gjorde på "Sommar Med Ernst" som min sambo kollade på igår. Kanske lite svamp, kanske lite stekt lök och kanske just romaine sallad. Vi får se vad jag kommer på.

Återkommer med mitt resultat.

27.06.2017 kl. 11:31

skönhet + favoriter

Jag försöker helatiden minimera extra produkter jag använder på min kropp och minska mängden onödiga gifter jag smetar på mig. I detta inlägg tänkte jag presentera mina nuvarande favoriter som jag använder just nu som "skönhets"produkter.

Här vid min hemgjorda sminkspegel hittar man de flesta av mina smörjor

Jag skulle ju egentligen vilja vara den där som sköter om min hy super bra och smörjer in mig varje dag och ansiktsmaskar varje kväll och håller på. Det blir inte riktigt så i verkligheten. Utan jag kommer på att "ta hand om mig" (tänk Garniers reklam slogan) lite nu som då. Men då jag gör det är dessa produkter vad jag använder.


Bivaxsalva
Den här smörjan använder jag på kropp och knopp, lite nu som då. Tycker huden blir väldigt mjuk och ingredienserna är så rena de bara kan va. Fick av min farsa till födelsedag. En typ på Sottunga, Åland som tillverkar smörjan plus andra tvålar m.m. 

Oliv-ringblomssalva
Fick av min sambos moster till julklapp och har använt den sedan dess på ärr, skorvar och söndriga nagelband. Salvan är faktiskt fantastisk! Ekokliniken hittar man på Åland. 

Handkräm (som ja nog egentligen använder på hela kroppen)
Hitta den här smörjan i Prismas lilla naturliga hörna. Tycker ingredienserna är ok och är glad över att Prisma lyckas ta in mer naturliga produkter till ett överkomligt pris. Den här anväde jag mest på vintern då händer och ben var väldigt torra.

Aloe vera
Förr bröt jag av min Aloe vera växt hemma om jag behövde svalkande kräm på solbränna eller liknande, men den tog slut. Hups. Nu använder jag denna. Gillar Urtekrams sortimet som erbjuder mer naturliga ekologiska produkter. Aloe vera smörjar jag ofta på mig om jag varit en hel dag ute i solen, på myggbett på nyrakade områden eller på möjliga utslag. 

Läpp fett
Fick av en vän som råkade ha köpt dubbel uppsättning av detta läppbalsam. Gillar att det sticker sådär skönt i läpparna av pepparmyntan som är en av ingredienserna. Gillar även märket "Burts bees" som kör på mycket ekologiskt o naturligt och så har de snygg design.. heh. Har haft schampo och ansiktstvätt av detta märket. Har dock inte hittat det i vanliga butiker, utan bara på båten. 

Deodorant

För nåt år sen slutade jag helt med giftiga deodoranter fullpropade med aluminium och annat som kroppen absorberar. Sedan dess har jag använt en saltsten som jag smetat under armarna efter duschen. Jag är nöjd med min lilla sten. Har varit i en liten deodorantliknande förpackning, men den råkade jag tappa sönder, och nu har jag bara stenen kvar. 

I duschen 
Här kör jag ganska hårt på Urtekrams sortiment igen. Ingredienserna är vettiga och det är framförallt normala priser. Jag försöker att inte tvätta håret så ofta med schampo och istället endast använda vatten. Men det blir ändå ofta att jag skall någonstans och vill känna mig fräsh och så tvättar ja ändå håret med schampo varannan dag. Har int så bra självdiciplin, hoho. Men tanken räknas visst? 
Har testat nåt nytt balsam jag lägger i nu som då som jag hittade i Prismas eko-naturliga-hylla, vet int riktigt vad jag tycker om det dock. Känns väldigt artificiellt, fast det står "nästan naturligt", haha. Jag fick lade märke till balsamet för flaskan kostade endast typ 2-3 euro. Så att ee, ja. Men. Jag brukar växla mellan Lush's schampokakor då jag har råd, dem tycker jag väldigt mycket om!


 

Förutom inköpta skönhetsprodukter försöker jag ta vara på livsmedel som man lika bra kan använda på sin kropp. 

Jag insåg här om dagen att gurka är ju faktiskt något riktigt bra att använda för att motverka mörka ringar under ögonen eller puffiga ögon. Jag har ju ofta sett att det används under skönhetsbehandlingar, men aldrig riktigt tänkt på varför, tyckt att det ser lite gälit ut. Men de har jag kört på några kvällar i rad. Int vet jag om jag ser nå resultat, men det känns skönt och avslappnande iaf. Testa fast!

Nånting annat jag använder lite nu som då är kaffeporo som body/ansikts-scrub! Det funkar hur bra som helst att skrubba sig med kaffeporo. Man kan blanda det med kokosolja och skrubba eller blanda med någon tvål och skrubba. Hjälper en att få bort död och torr hud och man känner sig som en len baby rumpa efteråt. 

Något annat använder från skafferiet, som jag förmodligen nämnt nåågra gånger förr, är kokosolja. Det smetar jag i håret som inpackning eller på kropp som salva för torr hy. Det tar dock en stund att absorbera kokosoljan om man smörjar den på kroppen, så att de funkar kanske int att smeta på just före man ska ut å härja, utan kanske till natten som natt-inpackning. Typ. Men det här är förmodlgien individuellt. 


Kanske ni fick lite tips eller inspiration av dessa produkter. Eller inte. Detta är vad jag använder just nu iaf. Vad använder du? Eller har du nå förmånligt tips åt mig? 

Uppdate ett år senare: Bivaxsalvorna är ju inte veganska, men då var jag inte så viktig med produkters innehåll som nu. Huvudsaken var att de var naturliga. Tänker annorlunda nu på bivax t.ex. 

26.06.2017 kl. 12:35

kikärter - gudagåvan

Kikärter är något jag använder i matlagning och bakning vääääldigt ofta. Dessa små ärtor kan förvandlas till så många olika spännande maträtter och bakverk. Här är några exempel på vad jag hittar på med hjälp av kikärter. 

Hummus
På mackan eller som dipp. Hummus kan man använda till vad som helst egentligen. 

Aioli av kikärtsspad
HÄR hittar du receptet jag brukar använda mig av.

Maränger av kikärtsspad
Man kan faktiskt laga maränger av spadet som finns i en kikärtsburk. Man sätter i lite citron eller äppelcidervinäger och vispar tills det blir fluffigt och sedan smaksätter med något sött. T.ex. kokossocker eller agave. Dadelsocker är någo jag även skulle vilja testa på men har inte hittat i någon butik i närheten. UPPDATE: Vi har faktiskt misslyckats varje gång vi använt annat sötningsmedel än vitt raffinerat socker och nu läst att det faktiskt händer en kemisk process med det raffinerade sockret och är en del som leder till att det blir till hårda maränger. Så för att lyckas borde man använda vitt raffinerat socker. Den som är mer insatt i hur och varför och allt det kemiska får gärna informera mig. Nätet har väldigt begränsad information om kikärtsmaränger och alternativt socker.

Pajbotten
För att skapa en pajbotten med kikärter tar du en burk kikärter som du mixar med valfria kryddor, lite kokosolja (t.ex.) och mandelmjöt(t.ex.). Det här kan man leka lite med och testa med olika proportioner. Resultated blir supersmarrigt. Har även testat till sötpaj och då blandat kokossocker, agave och kanel samt kardemumma i botten för att dölja ärternas smak. 

(psst. botten förgräddar man i ca. tio minuter i ca. 200 grader förrän fyllningen kastas i). 

25.06.2017 kl. 22:35

fri

Jag nämnde tidigare att det händer mycket i mitt hjärnkontor och lite i min omgivning på grund av olika omständigheter. Detta är min förklaring.

Idag är dagen jag är fri för första gången på 6 år. Idag är också dagen jag måste klara mig på egen hand - hantera mina känslor och lära känna dem på nytt. Allt är en helt ny process och jag måste lära känna mig själv igen.

Vad syftar jag på?

Jo idag är dagen jag tog min sista tablett av antidepressiva preparat, som jag tagit av och på i över 6 års tid. I höst tog jag beslutet att jag vill försöka trappa ner och försöka arbeta med känslor som uppstår istället för att dämpa dem. Under en lång tid har jag nu trappat ner tills idag.

Det är lite läskigt att publicera sådan här information och sköra tankar. Men det känns som ett ordentligt avslut och en början på en ny epok då jag publicerar vad som händer i hjärnkontoret. Då andra kan få reda på det, då känns det på riktigt. Det är även enklare att informera via blogginlägg. Och kanske nån blir inspirerad till och med? 


Skölden som jag haft och som skyddat mig för både gott och ont är nu putsveck och känslor strömmar in. Både bra och dåliga. Jag funderar om det är så man skall känna, men jag vet inte - jag har inte känt på 6 år.

Är de här nervositet? Har jag ångest nu? Detta måste vara eufori?

Jag måste lära känna mig själv på nytt. Hitta vem jag är utan medicinen.

Jag har känt mycket under senaste tiden. Mycket bra känslor, men också mycket otäcka känslor. Känslor jag inte känner igen. Jag känner mig nervös ibland, jag känner mig obekväm ibland. I en lång period har jag inte känt och inte hanterat dessa känslor och kört på ändå.

Jag var trygg med att va superhjälten med känsloskölden som medicinen gjorde mig till, nu är jag naken och rädd för vad som komma skall.

Men jag vill ta tag i detta, jag vill inte förlita mig på substanser livet ut. Jag vill klara mig på egen hand.

Jag har ändå under nedtrappningen insett att det är mest oron för vad som komma skall som jag upplever och det som jag oroar mig för händer (oftast) inte. 

En orsak till varför jag började poppa piller förutom att jag inte kände livslust längre var att jag hade med hjälp av ätstörningar framkallat en otroligt stark social fobi, panikattacker och ångest överlag. Jag var med om hemska situationer, för mig, som traumatiserar mig ännu idag. Första gången det hände satt jag i ett klassrum. Jag kallsvettades, hyperventilerade, trodde jag skulle få hjärtattack. Ansiktet kunde man jämföra med en tomat. Det brände i mitt skinn på ansiktet och det dunkade i huvudet, jag kände svindel, jag mådde illa och jag kände en grym panik, jag ville springa - men min kropp var låst, jag vill ropa - men jag fick inte ur ett pip. Jag ville bort, jag ville smälta under jorden, jag ville inte att någon skulle se mig och jag ville inte finnas. Jag kände mig äcklig, Jag kände mig förnedrad. Jag kände skam. Jag var med om liknande situationer i affärer, då det var stark belysning, då det var trångt, då det var många personer på ett ställe, då jag skulle sova, då någon frågade mig något, då jag skulle svara på något någon frågade mig, då jag blev utpekad, då jag någongång fick all uppmärksamhet osv...

Men, det här berodde ju på min osäkerhet, mitt mående, min dåliga självkänsla, mitt fruktansvärda självförtroende, mitt dåvarande livs omstädnigheter.

Jag har inte dessa omstädigheter längre, men jag är fortfarande rädd för de där situationerna. Jag vill inte känna mig förnderad. Jag vill inte bli utsatt. Detta är något som oroat mig fruktansvärt mycket under nedtrappningen. Tänk om jag blir så som jag var förr, tänk om jag går tillbaka till noll.

Det har ju såklart inte hänt. Och egentligen vet jag att det inte kommer hända. Jag har utvecklats. Jag har hittat mig själv. Jag har byggt upp ett självförtroende. Jag är inte gravt deprimerad längre, jag har inte en ätströning längre, jag är inte omringad av oroligheter och jag har inte problem med familj och vänner längre. Men ändå känner jag oron. Bara för att detta är något nytt.

Men jag känner lycka, stundvis. Jag är så stolt över mig själv, och jag är så tacksam för de som stått vid min sida. Jag känner mig fruktansvärt redo för vad livet har att ge och jag vill tackla allt själv. Jag känner mig stark och jag känner mig medeten. 

Det här är min nakna sanning.

Just come at me

Molnig bild passar väl ganska bra in här

 

25.06.2017 kl. 14:53

käk

Jag är så glad över att min andra hälft har blivit upplyst kostmässigt och börjat intressera sig i kost & hälsa och hittat en växtbaserad väg tillsammans med mig. Jag har märkt på sistone att vi faktiskt kompleterar varandra väldigt bra i form av matlagning och bakning.

Min sambo har funnit ett stort intresse för matlagning och experimenterar med olika recept och kokböcker för att skapa den ultimata batatgrytan eller den smarrigaste spenatsoppan. Jag är ju själv också väldigt intresserad av matlagning men min sambo har nog tagit ledningen i detta race. Det race som däremot jag leder i är i bakningen!

Som jag nämnt tidigare undviker jag förutom animaliska produkter, även gluten och socker och försöker med hjälp av recept och kokböcker komma fram till det ultimata brödet eller den mest himmelska rawkakan. Något som jag ofta knåpar ihop och inte kan få nog av är rawbollar i olika smaker och former. Det är perfekt till kaffet eller som återhämtning efter en länk.

Tänkte dela med mig av några recept på Rawballs jag brukar utgå från.


Jag brukar ofta köra på högt då jag blandar ihop rawbollar, men dessa mått är ungefär vad jag brukar utgå från.

Energibollar

2 dl havregryn
1/2 dl linfrön
1 dl russin 
1 tsk kanel
1 nypa salt
1 tsk vaniljpulver
1,5 msk honung eller agave
1/2 dl mandelsmör
1-2 msk vatten

Mixa allt förutom russinen, som du först rullar in i bollarna då det är rull-dags. Sätt dem sedan i kylen eller frysen. 

Eferrättsbollar

12 st färska dadlar
2 dl nötter ( t.ex. cashew och mandlar) 
2 msk okosolja
2 msk raw kakao
2 msk starkt kaffe
kokosflingor

Mixa allt och rulla till bollar i kokosflingorna. Ibland då jag inte haft nötter har jag smättat i havregryn och extra kokosflingor i bollarna. Sedan in i kyl eller frys.

Dessa bollar är så enkla att göra och man kan mixa och matcha med olika ingredienser. Ibland rullar ja dem i lakritsrotspulver t.ex. NAM.

By The Way har jag länge suttit och försökt knåpa ihop en liten kokbok med mina favorit kustomiserade recept. Detta är dock något jag inte kommer mig för att knåpa på så ofta, så processen för denna lilla kokbok är ganska lång och uttragen. Men vem vet, kanske jag smättar upp en pdf form av en färdig kokbok här någongång i framtiden.

24.06.2017 kl. 22:06

 
är mitt namn,
men du kan kalla mig Malle.
Självutnämnd hälsofreak & ekotant.
Babblar om kropp och knopp, kanske lite om djur och natur.
Analyserar, funderar och diskuterar.
 
Här är min lilla portal för mina funderingar.
Välkommen till min värld.


Vill du veta allt om mig?
Läs min lilla berättelse om mig:
HÄR, fortsättning HÄR och sista delen HÄR.
Liten uppdatering HÄR.


Namn: Malin
Kallas: Malle

Ålder: 23

Utexaminerad: Kulturmontör

Pågående studier: Kulturproducentskap
Framtid: Unknown pleasures
Bosatt: Helsingfors
Från: Jakobstad (typ)
Född: Pargas
Andra "hem"orter: Houtskär, KimitoÅbo