Rutiner

(Vi kan låtsas att klockan på bilden säger 7.00)

Väckarklockan ringer 7.00 och jag stiger upp, sträcker på mig och sätter mig bekvämt på golvet. Jag Programmerar mig inför dagen. Jag går igenom saker jag funderar över och ställer in sinnesstämningen för dagen för att uppnå ett positivt och avslappnat sinne. Balans. Plötsligt har 10 min gått och jag har omedvetet mediterat.

Sedan som en fortsättning på att förbättra programmeringen kör jag en andningsmetod som får mig att känna mig piggare och positivare tack vare syreöverdos. Andingsövningen avslutas sedan med en iskall dusch och hela min kropp sprudlar av energi. 

Jag tar en ingefärashot och sätter på kaffekokare. Sedan förbereder jag gröt-chiafrön-kokosolja-nypa salt. Plockar åt mig extra vitaminer samt min dagliga dos lycka och sväljer det med ett stort glas vatten. Dricker åt minstone en halv lite före jag äter någonting annat.

Sätter mig vid köksbordet och tittar ut. Kollar vad det är för temperatur, vad är det för väder, vem går där nere. Är i stunden.

Gröten passligt färdig till kaffet, häller över frysta bär och skivar en banan över gröten, bryter i några färska dadlar och häller över kanel. Mmmm. Sitter i lugn och ro och äter frukosten. Ibland läser jag yle-nyheterna som skickas till min whatsap varje morgon ibland tittar jag bara ut. 

Detta är mina morgonrutiner som får mig att må bra, som hjälper mig att få balans. Dessa rutiner gör att jag orkar och får extra energi. 

06.10.2016 kl. 12:59

Avkoppling

I dessa tider av stressiga vardagar, mörker och kyla och normaliseringen av för långa arbetsdagar så tänker jag dela med mig av en lista av saker som får mig att känna mig avslappnad för att kompencera med vårt hektiska liv. Kort och koncist.

 • Min katt, henne får jag inte träffa så ofta eftersom hon bor i Jakobstad. Men tillochmed tanken av en katt i famnen som man myser med är avslappnande.

 • Djur i allmänhet. Då man umgås med djur kopplar man bort allt som kan stressa för att kunna fokusera på djuret. 

 • Naturen är nog mitt viktigaste tips. Se till att komma så nära naturen så ofta det går. Naturen har ett lugn som smittar av sig och är också väldigt vacker att titta på då man låter sig uppmärksamma den.

 • Vatten i form av simning. Man känner sig tyngdlös, svävande. Simning i ett lugn utrymme är bäst.
 • Hav, att titta på eller åka båt på. Att sitta inomhus och se på ett stormigt hav kan vara ett an av de vackraste upplevelerna som finns. 

 • Spring. Spring inte för att bli snabbare eller för att springa längre utan spring för att koppla av, spring för att lära känna din kropp.
 • Promenader speciellt i naturen, promenera utan att behöva vara någonstans en viss tidpunkt. Bara promenera.

 • Musik. Ens favoritlåt medan man kopplar av.
 • Bok. Läs en bok som är intressant och plötsligt har du satt några timmar på att lära dig om någonting och samtidigt koppla av.

 • Yoga. Dra ut varje kroppsdel samtidigt som du känner att andningen kör i takt med rörelserna. Spänn de muskler som du intre trodde fanns. 
 • Meditera. Ta tid för att sätta dig bekvämt och bara fokusera på andningen. Plötsligt har det gått en halvtimme och du har rett ut allt som förbryllat dig under en tids period. 
 • Ensamhet. Var med dig själv, umgås med dig själv. Samla energi. 

Dessa tips försöker jag personligen lägga tid för varje dag, någonging varje dag för att stabilisera hektiska projekt. 

04.10.2016 kl. 12:24

Platsförknippade känslor

Att åka hem-hem men allt som en gång varit ens hem finns inte kvar. Ett bittersweet men splittrat återseende med blandade känslor. Att känna glädje över att träffa sin familj och sina vänner men sorg för minnen som är förknippade med platsen och att träffa på sådana som påminner om mitt förflutna. Sådant man trott varit färdigt bearbetat bubblar upp igen och man vet inte vart man skall ta vägen. Försöker pussla med alla pusselbitar för att vara alla till lags, fastän dessa pusselbitar tär på en. 

Så mycket på en gång, fastän egentligen ingenting händer. Försöker anpassa sig, men hur skall man känna och tänka. Vad händer om detta nu inte varar för alltid. Måste jag sadla om igen sen också. 

Att komma tillbaka till Jakobstad och inse att den gråa dimman är kvar och uppleva ens tankar studsar i varje gatuhörn som ett avlägset eko. Det är som att komma till den andra sidan i Silent hill.

Allt detta bubblar upp som en gryta på för hård speed, men locket måste jag pressa fast. Jag är här för att koncentrera mig på arbete och projekt. Locket får ligga på tills nästa gång.

Att längta hem, utan att veta var det ligger. 

Att sitta på tåget och fundera vad som just hänt och vad man känt. Två dagar av inre kris och just nu lämnar jag allt bakom mig och tar i tu med det senare. Att sitta på tåget och känna att det just nu faktiskt är skönt att åka till Helsingfors.

 

29.09.2016 kl. 10:39

Vintern kommer

Jag sitter vid köksbordet och ser ut. Märker att solen ännu inte orkat lika långt upp som igår. Det är molnigt och bara 9 grader ute. Känner mig frusen. Dricker mitt nykokta kaffe, ser på hur det ryker ur koppen och funderar på vad jag egentligen drömde om i natt och varför jag känner mig så upp och ner och hit och dit. Dendär känslan då drömmens känsla sitter kvar. 

Vintern är påväg med dess mörker. Fasar inför de mörka mornarna då man ej förstår om de är natt eller dag.

Tittar ut, en flock fåglar flyger iväg mot söder. Om det vore så simpelt för människan. Varför har vi invecklat till det? Kan vi inte utveckla tillbaka. 

Förut fixerade jag mig alltid på när solen gick upp och ned. Tänkte inte fokusera på det nu, utan - go with the flow lixåm. 

Vintern har sin charm. Eller? Just nu känner jag att det skall bli mysigt med snö som knarrar under fötterna och mys belysningar lyser överallt. Vet dock int om de kommer vara så mysigt sen då det faktiskt är snö och kallt. 

Kanske är det där regnet och slasken som jag fasar för. Fast en höststorm kan vara vacker att titta på inifrån i värmen, helst me vedspis som värmer en och knastrar i förgrunden. 

Var ska jag hitta en vedspis här i Helsingfors? 

Haha. Godmorgon. 

22.09.2016 kl. 07:42

En utveckling från prokasinering

För nåt inlägg sedan beskrev jag hur jag är ett prokastineringsproffs. Okej, så jag tog tag i mitt liv och mina To Do listor och med hjälp av min andra hälft skrev jag ner allt jag lämnat på hälft och borde göra på små lappar. Nu har jag visualiserat allt som jag gått och funderat på, allt som  gjort mig stressad och allt som jag skrivit ner i tiotals olika häften och inte hittat. Sen gjorde jag med hjälp av 4 färgade A4or ett avlångt plakat. Rött, organge, ljusgrönt, grönt. 

På dessa papper skrev jag PAUS(rött), PLANERING(orange), PRODUKTION(ljusgrönt) och FÄRDIGT(grönt). 

Så här ungefär:

Paus betyder då alltså att det är ett projekt eller något jag borde/måste göra, men inte har tagit tag i. Eller något som inte är så viktigt just nu, men som jag borde göra nångång. Sen.

Planering betyder att ett projekt eller någonting jag borde/måste/skall göra har kommit så långt att jag börjat tänka eller fundera över saken och hur jag skall gå till väga, tagit de första stegen så att säga. Alltså planera.

Produktion är då jag faktiskt har börjat ta tag i projektet, saken jag måste göra. Då jag faktsikt gör det jag planerat. 

Ahh, färdig. Min favorit. Allt inom projektet är så färdigt det kan bli. 

Sen placerade jag ut min små lappar med hjälp av sinitarra på alla rutor. Då de hamnat i färdig-rutan så får de vara där en stund medan jag kan titta på lapparna och känna mig stolt, sen slänger jag dem då jag boostat mig tillräkligt länge för att göra rum för mer färdiga projekt. 

Så här kommer jag kanske inte göra för all framtid. Men jag behövde verkligen denhär stora tavlan just nu för att reda upp allt jag skjutit upp.

På dethär plakatet kan man skriva vad som helst man skulle behöva göra. 

T.ex. att man skall och handla, rensa datorn eller tömma roskisarna. Eller kanske man ska boka in ett möte inför ett evenemang, skicka ett mail, göra en logo osv. Hajar ni? 

Så nu reder jag ut min prokastinationshög bit för bit. Och har som mål att inte behöva ha denna lista.  

 

19.09.2016 kl. 10:00

 
är mitt namn,
men du kan kalla mig Malle.
Självutnämnd hälsofreak & ekotant.
Babblar om kropp och knopp, kanske lite om djur och natur.
Analyserar, funderar och diskuterar.
 
Här är min lilla portal för mina funderingar.
Välkommen till min värld.


Vill du veta allt om mig?
Läs min lilla berättelse om mig:
HÄR, fortsättning HÄR och sista delen HÄR.
Liten uppdatering HÄR.


Namn: Malin
Kallas: Malle

Ålder: 23

Utexaminerad: Kulturmontör

Pågående studier: Kulturproducentskap
Framtid: Unknown pleasures
Bosatt: Helsingfors
Från: Jakobstad (typ)
Född: Pargas
Andra "hem"orter: Houtskär, KimitoÅbo