Knäckepizza

Var med om en lite mer annorlunda tågfärd hem idag. Stormen som dragit över Finland störde tågrafiken i Österbotten och mitt tåg till Helsingfors blev inställt. Där står man snopen i ösregnet vid Bennäs och väntar. Det kom en ersättningsbuss och det blev en lite annorlundare resa, men inte en så grym försening som jag trodde, så det var ju bara lite extra spänning i vardagen. Träffade även en gammal vän och fick resesälskap på vägen och pratade minnen vilket var trevligt.  Tur i oturen så att säga


För att mätta min hungriga mage efter färden fick jag för mig att smälla ihop en KNÄCKEPIZZA! Hittade stora runda glutenfria knäckebröd på butiken och tog lite vad jag hittade i kylen! Och jäklar vad gott det blev. Det rekommenderar jag! 

Tack o gonatt. 

Ugnen på 200 grader, smätta på valfri fyllning och ha den i ugnen ca. 10 min. Voilà! 

09.06.2016 kl. 21:31

Lite om kost

Äta bör man, annars dör man. 

Eftersom psoriasis, som är en autoimmun sjukdom, gör att mitt immunförsvar äter upp sig själv, typ, så försöker jag minska påfrestningen för min kropp genom att äta så lite inflammatorisk föda (som t.ex. gluten, transfetter, raffinerat spannmål, animalier (men jag äter ju ändå inte alls animalier) och socker/laktos) som möjligt.

Inspirational picture here: 

Jag satsar på att försöka ha så antiinflammatorisk (t.ex. gröna grönsaker, bär och lagom mycket frukt, baljväxter, kokosolja, gurkmeja, vitlök och nötter och frön) kost som möjligt. 

Jag delar gärna med mig av källor och mera tips om någon är intresserad. 

BTW jag har hamnat lite i grönsakernas himmel, man kan ju göra alltvärdens spännande, och det blir så jäkla gott. Man hålls mätt och har stabil energinivå hela dagen. YEA! 

En rolig sak också. Min andra hälft gillar att laga mat och har blivit inspirerad, så han har nu börjat experitera med att hitta på roliga maträtter som passar in med mina matvanor! Ännu mera YEA här!

Jag skall skriva ner några awesomiga recept som man kan härma om man känner för det! 

Ses och hörs! 

26.05.2016 kl. 17:57

Glass i stora lass!

Det råkade sig att det lämnade över nästan en hel bytta sojagrädde efter plätt-ätning en dag, så jag fick för mig att laga GLASS. För att de e ju sommar, varmt och why not glass lixåm. 

SÅ. Googlade lite recept, tog lite vad jag hade hemma och vips blev det glass i stora lass! 

Ungefär så här gjorde jag: 

I en skål hade jag soja-grädden som lämnade över, som alltså var färdigvispad.

4–5 dl mandelmjölk
3 msk maizena majsstärkelse
1½ dl kokossocker
3 msk kokosolja
1–2 krm vaniljpulver
2½ dl sojagrädde

Ungefär så här kan man göra: Koka upp mandelmjölken och maizenan. Ta från plattan när blandningen tjocknar. Sen rör man ner kokossocker, vaniljpulver och kokosoljan. Låt kallna helt. Vispa sen ihop med (ovispad står det i receptet, men jag lade nu i färdigvispad för att YOLO) sojagrädde. Om man har glassmaskin sku de säkert gå snabbare och smidigare, men annars stoppar man de  i frysen som mig, har det där en stund (några timmar) och rör om då och då tills de känns najs. 

27.05.2016 kl. 15:02

Morgonmål - min favoriträtt

Folk brukar tro att jag skämtar då de får höra hur mycket jag gillar morgonmål! Visst är det najs me luch osv, men inget slår morgonstunden vid frukosten. 


Först och främst är det så jäkla gott och fräsht med en hälsosam frukost och så startar den hela dagen. Frukosten för mig är något heligt och dagen kan bli förstörd om jag missar den. En liten stund då jag kan avnjuta min gröt som är täckt med bär och frukt och sörpla i mig en skvätt mörkrostat kaffe och titta ut genom fönstret. Det är meditativt! Att fyllas med energi medan man stirrar tomt ut på bakgården och solen börjar kika fram bakom husen. Efter det är man redo för dagens alla aktiviteter, möjligheter och hinder. 

Sätt er in i detta, så kanske ni förstår: Solen kikar fram, det är sommarmorgon men ännu ganska svalt i luften. Fåglarna har just börjat kvittra och det är dagg på gräsmattan. Man sitter på balkongen med sin morgonrock och drar in ett djupt andetag av skog och sommar (här är det mest då stadsavgaser och pollen, men de får duga). Sen tar du en klunk av ditt mörkrostade Arvid Nordqvist REKO som du kokat med en sked mindre pulver än vatten och strött lite  ceylonkanel över innan du satt igång kaffekokaren. Koffeinet rusar genom kroppen och det kittlar till i hjärnan (Det där lät lite väl koffein-beroende-igt). Sen har du två hembakade glutenfria smörgåsar med OATLY's PåMackan och massa salladsblad, tomater, gurka och persilja så att inte ens själva brödet synns. Tar en stortugga och bryter nattens fasta med första fasta födan sen igår och smakerna bara snurrar i huvudet. Är ni Sålda? Morgonmål är det bästa som finns? Ok, mitt morgonmål ser ju int alltid ut så där. Men det är min drömfrukost kanske! 

Är det bara jag som ser denna morgonstund så helig som jag gör? Haha. 
 

Idag var det dock lite för kyligt att sitta på balkongen men det blev i allafall en blandning av alpros nya osötade soygurt och apelsin, blåbär, svartavinbär och lite kanel överstrött. Mumsfilibabba. 

24.05.2016 kl. 11:18

Den Lilla Berättelsen Om Mig - 3

Läs pt1 HÄR och pt2 HÄR

Nu anser jag mig själv ha båda fötterna på jorden och gillar att glida fram genom vardagen med ett lugn. Jag är en mysig person (tycker jag själv då, haha), och myser mig igenom det mesta. Jag är även ganska tankspridd och lite vimsig, ibland klumpig. Då jag känner mig social är jag ofta glad, sprallig och lite fjantig bland vänner. Jag är väldigt omtänksam och mån om mina nära och tar ibland för mycket ansvar, vilket inte är till fördel alla gånger. Jag är en blandning av ett litet barn i kiss- o. bajsåldern och en pensionerad kulturtant. Jag är väldigt fantasi- och lekfull av mig men jag vill även säga mig vara väldigt medveten och beläst. Jag ruvar på (för)mycket kunskap inom kost, kropp, och näringslära. Forskar ofta om existens och medvetande samt psykologiska fenomen och annat intressant. Försöker förstå mig på människan. Är fascinerad av kroppen i medicinska och psykologiska sammanhang. 

Jag är väldigt analyserande av mig. Analyserar mig och mina tankar och funderingar samt andra och olika beteenden. 

Jag älskar att driva om normer, skämta i allmänhet och tar inte saker allt för seriöst (nog ibland). Jag försöker se det mesta från olika synvinklar och har lärt mig va källkritisk och ibland lite tvivelaktig. 

Jag älskar att umgås med vänner jag känner och jag gillar att rimma tönt-rim. Jag gillar också att vara för mig själv, springa offroad och läsa en bok i solen. 


Jag är en mästare på att prokrastinera, speciellt sådant jag inte riktigt vill göra men måst.

Eftersom jag är finlandssvensk kommer det finnas lite finlandismer, slang och dialekt här. Jag råkar ju ha bott på så många ställen och har lite olika dialekter i mitt förråd. Mest Österbottnisk


Alltså jag hittar bara på mer o. mer saker som jag vill skriva ner, bara för att försäkra mig själv att jag vet vem jag är. Men det vet jag inte heller varje dag.


Jag har många intressen och kan räkna upp några. Finns det folk som känner igen sig med att känna ett intresse i det mesta intressanta. Öh? 

 • Grafisk design är en hobby jag använder mig av i vardagen för det mesta. Ibland i skolarbeten och ibland gör jag även roliga projekt. I mitt nästa liv skall jag nog bli grafiker. Eller så kör jag många saker på en gång nu, varför int. 
 • Jag älskar att forska om universum och dess oändlighet, även om olika teorier om fler dimensioner, maskhål, planeter och om tiden. 
 • Då jag hinner, läser jag gärna böcker om socialpsykologi, psykologi, beteenden och om individer på en annan nivå, som åstadkommit eller insett något intressant. 
 • Historia! Kulturhistoria! Konsthistoria! Gärna också medicinhistoria. Vill du ha en lång och ivrig diskussion med mig kan du ta upp historiska tidsepoker, forntida ursprungsbefolningsstammar och forna egyptien. Men också medicinska metoder i slutet av 1800 talet. Typ. Jag kan ju absolut inte allt om dessa ämnen. Men är nyfiken och intresserad! Lets chat! 
 • Ämnen som jag även brinner för är veganism & feminism.
 • Jag diskuterar gärna alternativa/naturliga medicinska hjälpmedel. Finner också ett intresse att hitta grunden till åkommor och skador istället för att bota med tillfälligt läkemedel. 
 • Då jag inte orkar med verkligheten för en stund sätter jag mig in i Tolkiens värd. Är fascinerad av världen Tolkien har byggd upp och kan sitta i timmar och studera kartor... heh.
 • Jag har ett intresse för långdistanslöpning och försöker nå långa längder med mental träning och rätt andning. Lite för att testa vad kroppen klarar av. 
 • Jag plinkar gärna på ett piano då jag finner ett, det har alltid funnits ett sådant i mina barndomshem. Samma med gitarr, och jag äger två stycken. Medans jag plinkar brukar jag even tralla med, dock har jag inte medfött gehör, så det tar en stund innan jag hittar ton, som jag inte alltid hittar. Haha. Så avundsjuk på min lillebror som stämmer ett instrument på högt och härman en låt på pianot för att han vet att de låter rätt!!!!
 • Jag är också intresserad av musikteknik och skulle gärna vilja vara bättre än vad jag är på musikeditering, men det kanske kommer finnas nåt tillfälle för i framtiden. 
 • Jag gillar att skruva & fixa. Jag skitar mer än gärna ner händerna. Gillar att bygga saker själv. Då jag var i moppeåldern så trimmade jag och mitt moppegäng mopeder och befann oss nästan alltid i garaget med hög tonårsmusik i bakgrunden och skiftnycklar i förgrunden. Är insatt i allt som har med motorer att göra. 
 • Då jag var tonåring spelade jag också fotboll och det gick väldigt bra för mig, jag höll på att försöka ta mig upp till finländska kvinnolandslaget men före de blev av fick jag nåt konstigt infall och slutade helt. Man brukar ju säga att man skall sluta då man är som bäst. Hah. Men nu för tiden om jag får en boll framför mig kan jag spela i evigheter, varför slutade jag? Kommer nån o sparka boll, pliis? 
 • Om jag nu ska fortsätta på vad-jag-gjorde-förr-grejer så kan jag även säga att jag var en aktivt sökte efter en hobby som jag skulle fastna för. Vilket ledde till att jag utövat redskapsgymnastik - tävlade dock inte, endast för nöjets skull, och Innebandy spelade jag också någon period i livet. 
 • Nu föredrar jag att springa långa sträckor och träna med min egna kroppsvikt
 • Yoga är något som jag också utövar och som får mig att känna mig frisk och kry samt spänstig och stark.

Åhåppsan, va de här var bra för mig! Plötslig har jag hela mig i ett inlägg och då jag tappar bort mig ibland skall jag komma hit och hitta tillbaka. Tips till andra som känner sig vilsna ibland. 


Det här är ju nästan som en kontaktannons. Men nu vet du vem jag är. Just idag. I morgon kanske allt har förändrats. Hahah. 

Hur ser jag ut då nu då? Ja typ så där ungefär. 

Nu blev de ganska långt det här va? Vi får se hur länge det här håller. Ibland kan jag få för mig att jag inte alls vill exsistera på internet. 


The End Of:
Den Lilla Berättelsen Om Mig 

 

24.05.2016 kl. 00:58

 
är mitt namn,
men du kan kalla mig Malle.
Självutnämnd hälsofreak & ekotant.
Babblar om kropp och knopp, kanske lite om djur och natur.
Analyserar, funderar och diskuterar.
 
Här är min lilla portal för mina funderingar.
Välkommen till min värld.


Vill du veta allt om mig?
Läs min lilla berättelse om mig:
HÄR, fortsättning HÄR och sista delen HÄR.
Liten uppdatering HÄR.


Namn: Malin
Kallas: Malle

Ålder: 23

Utexaminerad: Kulturmontör

Pågående studier: Kulturproducentskap
Framtid: Unknown pleasures
Bosatt: Helsingfors
Från: Jakobstad (typ)
Född: Pargas
Andra "hem"orter: Houtskär, KimitoÅbo