Överraskningar & kladdig kaka

Min familj bor lite överallt i landet och det blir lätt en lång tid mellan träffarna.

Igår överraskade jag och min sambo min mormor och morfar med besök! Jag blir glad av att göra andra glada och det tror jag vi gjorde. Det är synd att man inte tar sig tid oftare att åka iväg och besöka familjen, men ofta blir man fast i sin egna vardag och sina rutiner. Eftersom det var ett överraskningsbesök bakade jag en dadelkladdkaka att ta med! Och vet ni vad, den här kladdkaka är himmel och pannkaka! Har jag berättat om den? Minns ej? Här kommer i allafall receptet! 


Dadelkladdkaka 

Ingredienser:

  • 3 ägg
  • 10 dadlar
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 dl kokosflingor
  • 5 msk kakao
  • 1/2 dl kokosolja
  • 1 msk honung
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk bakpulver
  • En nypa salt

( jag brukar laga dubbelsats, då passar den bra i en vanlig 22cm diameter pajform) 

Så här gör du: 

Ugnen på 175 grader. Mixa dadlar och kokos, jag brukar använda stavmixer. Häll i mandelmjöl, kakao, vaniljpulver, bakpulver och salt och mosa ihop det. Smält kokosoljan i vattenbad och häll ner i smeten tillsammans med honung och ägg. Mosa till en jämn smörja. 

Smörj formen med kokosolja - häll smeten i formen och grädda i ugnen i 10 minuter, den är fortfarande väldigt kladdig när du tar ut den, som den ska vara! Sen brukar jag sätta ut den och då den kallnat är den redo för magen! Då den svalnat så håller det kladdiga ihop bättre! ( Ha den inte längre i ugnen, det har ja prövat.. då blir den torr och smulig) 

Servera med valfri grädde och gärna frusna syrliga bär. NAM!


Så, denna kaka följde med på besöket och fick absolut godkänt. Det här är en kaka som jag och sambon brukar smätta ihop lite nu som då, då vi känner att de är dags för kaka till kaffet. Eftersom det är söndag och de flesta är kanske lediga och chillar hemma så tycker jag man skall springa iväg til närmaste butik och inhandla ingredienserna och smätta ihop kakan. 

Lycka till! 

Nu annars om vi forstätter på hälsofreak-efterrätter så kan jag ju informera er om att idag blir det avokado-kakao-pudding. Jag är galen i raw-hälso-efterrätter. Vill ni veta hur man gör det också? OK. Här kommer receptet: 


Avokadopudding

  • 3 mogna avokadisar
  • 10 urknärnade färska dadlar
  • 1,5 dl kako
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk honing
  • saft av en citron

Mixa allt, pressa i lite citron sen. Kasta in i frysen en stund. MUMS! Dock blir det inget stort smakprov för mig. Min kropp tycks inte klara av feta maträtter och ger mig magknip och illamående av t.ex. avokado, lax, grädde och för mycket oljor. Men ibland kan jag inte motstå att ta ett smakprov. 

 

Publicerad 12.03.2017 kl. 14:25

Dagens nyheter

What's new? 

Idéer & inspiration

Visst kan man söka nya recept på nätet, men det finns så mycket att välja mellan och man måste ofta veta vad man söker efter för att hitta något intressant. Jag och sambon klickade hem 3 receptböcker för att få lite ny inspiration till olika maträtter för att inte bara laga samma sak varje vecka. Det blir lätt så då man kommit underfund med vad man gillar. Direkt började vi post-it lappa varje sida som innehöll recept som vi tänkte att vi skulle kunna göra kommande vecka, det slutade med att var och varannan sida hade post-it lapp. Just "Vegan BBQ" gillar jag för att där kommer massa tips på rätter man kan grilla på sommaren. Åh sommar, nu börjar ja tänka på sommaren. 

Kikärsspad och dess magi

Jag gillar då man kan undvika att slänga och istället använda det till något annat. Har ni testat på att laga de omtalade kikärtsmarängerna? Det är inte det enda som man kan göra med kikärtsspadet! Jag skrollade nämligen förbi detta recept som va linkat på en Facebooksida och testade det direkt. Det blir fruktansvärt god aioli och jag gissar att man egentligen kan göra vad som helst för slags sås med vispad kikärtsspad! Testa! 

Publicerad 08.03.2017 kl. 16:31

En morgon

Då jag vaknar av väckarklockan vill jag helst somna om. Jag trycker på snooze en eller två gånger innan jag lyckas ta mig upp ur sängen.

Som vana har jag börjat gå direkt till vessan för att göra min lilla vessarunda, där jag börjar me att ta ut min bettskena (jag gnisslar tänder) och skölja munnen, uäk vilken andedräkt man kan få av att tugga på en silikonbit hela natten.

Sen sätter jag på duschen, drar kranen längst till höger, och jag känner hur de kalla dropparna sprättar på min hud. Frusipickona (eller gåshuden) ploppar upp och jag huttrar men tar ett djupt andetag å stiger in i duschen.

Och nu mina vänner, det är här magin händer. Misstolka mig inte. Det känns som att jag väcker varje kroppsdel till liv. Jag sträcker på armen och rör på mina fingrar och det kittlar och rusar från topp till tå. Då jag vänder ryggen mot duschstrålen brukar det börja kittla i huvudet, eller nä, det sprakar i huvudet.

Den här proceduren brukar jag längta till då jag ännu ligger i sängen efter att stängt av ett alarm. För jag vet hur bra jag mår efteråt. Det är som om jag ömsar skinn varje morgon. Ja kan va hur trött och seg som helst, men efter den där duschen är jag pigg, energifull och gladare.

Efter min vessarunda går jag alltid direkt till köket, jag drar upp persiennerna och sätter på kaffekokaren samtidigt som jag kokar gröt. Sen kommer det bästa, frukosten. Att få sitta och avnjuta frukost medan jag stirrar tomt ut genom fönstre är lite av min favorithobby. 

Gäsp

Publicerad 01.03.2017 kl. 11:20

B12

Jag har vetat att b12 är viktigt att ta som kosttillskott om man har en växtbaserad kost. Dock har jag inte varit så insatt i t.ex. hur mycket och om det finns olika sorter av b12 och vad händer om man skiter i att ta b12. 

I boken "Konsten att inte dö" fick jag svar på mina frågor, som jag ännu inte hunnit ställa.

Om vi inte skulle ha ett så sanitärt samhälle skulle vi få i oss b12 i t.ex. dricksvattnet. En b12 brist kan ge förödande konsekvenser som t.ex. förlaming, blindhet, psykos m.m.

Det rekommenderade intaget, för en vuxen, enligt författaren är 2500 mikrogram (µg) per vecka, eller 250 µg om dagen. Det finns tydligen flera olika sorters b12, men den sort som är bevisad fungera som tillskott är "cyanokobalamin". Dock snackade hälsobods-tanten om nån annan sort, som lär vara bättre. Men, ja tycker att man kan börja med det som är vetenskapligt bevisat. 

Som jag tidigare nämnde visste jag att det var viktigt att få i sig b12 om man äter en växtbaserad kost, men inte hur mycket och vilken sort. Hemma har jag haft en pillerburk som det står "b12" på och svalt ett piller nu och då. MEN efter att ha fått faktan tog jag mig en titt på baksidan. "3 µg cyanokobalamin per tablett". Alltså. För att få i sig den dagliga rekommenderade dosen borde jag äta 83 (!?!?!) tabletter om dagen. Vilket skämt. Pillerindustrin omfattar stora pengar, så förmodligen är detta ett sätt att tjäna pengar på. Sälja "b12" som egentligen inte innehåller ett skit. Efter lite research så insåg jag att detta inte är fallet med alla kosttillskotts-märken, man måste bara vända på burken och kolla vad som egentligen finns där.  Det finns b12-burkar med t.o.m. 1000 µg per piller, så man skulle bara behöva äta 2-3 i veckan i så fall.

Nu har jag då skaffat en ny b12 burk - "Solgar - b12 1000 µg per tablett". 

Sen då vi kommer till andra kosttillskott som t.ex. omega3 och andra piller så skall jag berätta för er att det mesta är bullshit. För att ta upp en specifik vitamin behövs även de andra som finns i den t.ex. frukten du äter för att få upp den specifika vitaminen. Alltså är de flesta kosttillskott bara business. Men, det tar vi en annan gång. 

Nu lägger vi det bakom örat, så hoppar jag iväg och handlar frukt, för fruktskålen börjar bli tom. Tja!


Snyggt bejbihår som sticker rakt upp, heh. 

Edit: Obervera att det jag skrivit om gäller cyanokobalamin, den form av b12 vitamin som brukas föredras, eftersom det inte finns tillräkliga bevis som stödjer effekten av andra former som metylkobalamin. (Enligt Konsten att inte dö). Har själv inte forskat mer i metylkobalamin. 

Edit 2: Fick som kommentar att cyanokobalamin tydligen inte är allt för bra i det långa loppet eftersom kroppen inte klarar av att bryta ner komponenten cyanid och i stället tar upp cyanidet, som blir giftigt när det reagerar ihop med magsyra och lagras sedan i levern. Blir rekommenderad  b12 tillskottet methylkobalamin. Har dock inte ännu hittat källor som förstärker detta.

Edit 3: Författaren som skrivit boken "Konsten att inte dö" har även en hemsida www.nutritionfacts.org, där han svarar på frågan om det är sant att cyanokobalamin b12 förvandlas till cyanid i kroppen och att den bästa b12 skulle vara hydroxycobalamin? Han säger att den som rekommenderar hydroxycobalamin förmodligen är den som säljer preparatet, och vill alltså tjäna. Och så säger han så här: "It’s like the whole coral calcium scam. Calcium is cheap as chalk–in fact it is chalk! So how are you going to bilk people out of lots of money? You sell some sort of special calcium. Same with B12 supplements.

B12 is so cheap to produce that supplement manufacturers try to come up with all sorts of fancy ways to “add value” to products so they can charge $30 a bottle. Unless you’re a smoker, have kidney failure, or base your diet around cassava root, cyanocobalamin should be fine. That’s what I take!"
 


Källa: 
Gene, Stone & Greger, Michael, 2016, Konsten att inte dö: upptäck maten som enligt vetenskapen ger ett längre och friskare liv, 422-24 s. 

Publicerad 27.02.2017 kl. 14:08

My kind of fika

Det här hörni, det här är grejjor det. Dadlar med lakritspulver på. Kan mumsa på dem tills jag storknar. Detta brukar vara min lyxfika om helgerna. Tips till er som gillar lyxfika, dadlar och lakritspulver. NAM.

Publicerad 26.02.2017 kl. 10:27

 
är mitt namn,
men du kan kalla mig Malle.
Självutnämnd hälsofreak & ekotant.
Babblar om kropp och knopp, kanske lite om djur och natur.
Analyserar, funderar och diskuterar.
 
Hej på dig! Läs mer om mig HÄR, fortsättning HÄR och sista delen HÄR.


Namn: Malin
Smeknamn: Malle

Ålder: 22

Utexaminerad Kulturmontör

Fortsatta nuvarande studier: Kulturproducentskap
Framtid: Unknown pleasures
Bosatt: Helsingfors
Hemort: Jakobstad (typ)
Född: Pargas
Andra hemorter: Åbo, Houtskär, Kimito

   


Vill du skicka kärleksbrev?
malin.m.l.lundstrom@hotmail.com