Prokastinering

"Prokrastinering (av latin procrastinare, av prefixet pro-, 'framåt', och crastinus, 'till morgondagen', av cras, 'i morgon') eller uppskjutarbeteende innebär inom kognitiv beteendeterapi (KBT) vanemässig och kontraproduktiv senareläggning, förhalning eller undvikande av planerade handlingar, beslut och arbetsuppgifter".

Jag skjuter upp och skjuter upp tills det blir för mycket på en gång. Varför lär man sig aldrig. Små uppgifter och jobb blir så stort då man lämnar allt tills deadlinen är slut. 

Men jag vill ju fokusera på annat. Jag vill leva. Jag vill njuta.  

 

10.09.2016 kl. 22:25

Koncentration

Engelska språket är intressant. Det är ju alltid bra att kunna. Jag vill gärna lära mig nytt. Men måst läraren göra de så ointressant. Så "Powerpoint och pekpinne". Hur skall man minnas något som blivit sagt? Hur skall man koncentrera sig då det finns så mycket mer intressant runtom. 

Svarade jag på mailet? Undrar vad det är för lunch idag? Idag skulle man kunna fa och simma. Undrar om solen lyser där ute ännu? Tänk sen då de blir mörkt klockan 14.00 och man kommer ut ur skolan då det redan blivit mörkt och går till skolan då det är mörkt. Det är ganska intressant hur vi nordbor överlever. 

Ja oj.. " relative pronouns in relative clauses"

Varför blir det ändå alltid så, att fast man själv får välja, själv ansöker om skola och hoppas på att bli antagen. Har framtiden säker och "stabil" för några år fram. Några år färdigt planerat, ekonomin på något sätt rullande. Så sitter man här på lektionen och kan inte koncentrera sig. Man tänker på allt annat man skulle kunna göra medan man sitter här och halvlyssnar på någonting om "grammar" och "informal writing". 

Klockan tickar och man räknar ner timmarna.

06.09.2016 kl. 11:11

Siffror och det förgångna

Lite djupare funderingar. 

För nån dag sedan var jag på en hälsokontroll. 

Jag skulle vägas.

Våg. Vikt. Siffror. Tyngd.  

Jag har alltid förut blivit frågad om jag vill veta vikten eller inte på grund av min bakgrund. Jag har alltid valt att avstå från vetskapen om siffrorna som beskriver min kropps tyngd. Mest för att jag förr fastnade för siffror och enheter då jag var sjuk, siffror gjorde mig sjuk. Dels för att jag inte har behovet. Jag tycker att det är så jäkla onödigt att ens försöka trigga nån förgången sjukdom på sådant sätt som kan trigga ett återfall. Så hälsokontroller har alltid gått smidigt och jag har alltid gått nöjt ut utan vetskapen om mina mått. Det får stå i journalen, det enda stället det behöver stå i. 

Men igår, på grund av språkolikheter och andra missförstånd så ropade sköterskan ut siffrorna som stod på vågen innan jag hann förklara läget.

Det ekade i huvudet.

Siffror.

Jag tror jag blev mest förvånad, jag har inte vetat vad jag vägt på 4 år. Jag hade som glömt bort att siffror kan beskriva något så som en kropp, människa, individ. 

Sen tänkte jag inte mer på det under kontrollen. 

Då jag gick hem kände jag lättnaden. Det var ju inte så farligt. Det jag varit så rädd för, det som varit en så stor barriär, siffrorna är inte så hemska. De stannade inte kvar i mitt medvetande som tunga demoner som snurrade. Jag fixerade mig inte på måtten eller tyngden. 

De gick ut lika snabbt som de gick in. 

De bara beskriver vikten på massan. Siffrorna. Kilogrammen. De blev lite blött i ögonvrån. Jag tror det var lättnad. Jag har börjat på ett nytt kapitel.

Jag tänker ändå avstå att väga och mäta i framtiden, jag känner att jag inte har det behovet. 


Egentligen tycker jag det är lite läskigt att publicera detta. Men vill int gå omkring och gömma mig och mina hinder. Ja vill int gå omkring och låtsas som ingenting. Jag tror att jag kan övervinna rädslor genom att berätta om dem. Vem vet. 

 

04.09.2016 kl. 15:20

sim sim sim salabim

Vatten, havet. På något sätt meditativt. Se på det, simma i det, flyta i det. Rensar tankarna. 

Så, jag och min andra hälft hittade på att åka till simhallen för att simma några längder. Nu undrar jag varför jag inte kommit på att göra det tidigare? Så skönt. Känner mig så nöjd och så avslappnad. Man märker ju inte ens att man rör på sig. Man är så tygndlös, så lätt. 

03.09.2016 kl. 19:29

Tips och trix

Min vardag består av medvetna val för att må bra. Psykiskt och fysiskt. Val som skall förebygga och reparera mitt mående. 

Jag försöker göra allt i min makt för att få och ha energi samt att må bra, det är något som jag känner att jag måste göra, eftersom jag har en tendens att lätt falla ner i gropen.

Det är ett dagligt kämpande, det är en ständig medvetenhet. Men jag gör det för att jag märker skillnad, jag gör det för att det blir bättre, bit för bit. 

Jag har samlat på mig me åren (lol, låter som om jag är gammal pensionär) massa tips och trix som för att förebygga mörka tider. 

Mat

Ät rätt för kroppen. Ät kroppen frisk. Ät rent. 

Rörelse

Svettas, rörelse. 

Regelbunden motion är den bästa lösningen för allt, typ. Psyket, immunförsvaret och stressen. 

Fast man känner sig äckligt stressad och tänker att träning inte skulle kunna göra nåt gott, eller att man inte orkar (note to self) så är det bara bra om man sparkar sig i baken och skuttar iväg.

Stresshormonet höjs under träning, men efteråt sänks det till lägre nivå än innan och gör en mer tålig för stress. Stress är ofta orsaken till depression. 

Stress, stress, stress. Usch ordet gör mig stressad.

Motion gör att stresshormonet kortisol försvinner och ju bättre kondition ju mer stress klarar kroppen av innan man börjar utsöndra kortisol.

Spring, spring, spring. Det är det enklaste träningsmetoden. Det enda man behöver är ett par skor. Jag försöker komma iväg så ofta jag kan och orkar. Det blir ett par gånger i veckan. Ibland. 

Basta, det är så skönt för psyket. Känns om man svettas ut alla trubbel. Om jag är riktigt ivrig tar jag och bastar efter min springtur i skogen. Plötsligt känner man sig i balans.

Naturen, helt enkelt NATUREN. Promenader, bo där, ta vara på naturen. Det gör gott för psyket att vandra i skog och känna på löv. Eller krama lite trädstammar. Ta åtm. in lite blommor i en vas eller nåt.

Kyla

Genom att regelbundet ta kallduschar, eller ett kallt dopp i havet, kan man bidra till att kroppen härdas och ökar sin tolerans mot stress.

Kallduschar sägs även kunna fungera som en förebyggande metod mot förkylningar, influensa och infektioner.

Om man vill förbättra blodcirkulationen kan man växla mellan kallt och varmt vatten. När vi utsätts för kyla drar blodkärlen ihop sig vilket  gör att blodet transporteras under högre tryck. Vid kyla flödar blodet först till de vitala organen för att få dessa att hålla värmen vilket ökar kroppens totala blodcirkulation, den motsatt effekten händer vid värme. Istället för att dra ihop sig slappnar blodkärlen av och vidgar sig och blodtrycket sjunker. Genom att variera mellan varmt och kallt vatten kan du förbättra blodflödet genom att påverka blodtrycket.

Kallduschar tros stimulera produktionen av noradrenalin som skulle kunna förebygga t.ex. depression. Dock är detta en hypotes som kräver vidare forskning för att kunna valideras. Men varför inte testa lixom.

De kalla vattnet utsätter ens kropp för en mild form av stress som tvingar kroppen att anpassa sig. En snabb kalldusch på morgonen är ett effektivt sätt att piggna till. om du lider av morgontrötthet eftersom det genererar utsöndring av kroppen stresshormon som hjälper dig att vakna till. 

Andas

Yoga/stretcha/meditera, nåndera. Lär dig andas på riktigt.

Gör saker du är bra på och mår bra av, det är bästa meditationen

Rutiner

Mina morgonrutiner består just nu av ingefärashottar, andninsövningar och iskalla duschar. Sen orkar jag ta tag i dagen. 

Egen tolkning av balans

30.08.2016 kl. 22:07

 
är mitt namn,
men du kan kalla mig Malle.
Självutnämnd hälsofreak & ekotant.
Babblar om kropp och knopp, kanske lite om djur och natur.
Analyserar, funderar och diskuterar.
 
Här är min lilla portal för mina funderingar.
Välkommen till min värld.


Vill du veta allt om mig?
Läs min lilla berättelse om mig:
HÄR, fortsättning HÄR och sista delen HÄR.
Liten uppdatering HÄR.


Namn: Malin
Kallas: Malle

Ålder: 23

Utexaminerad: Kulturmontör

Pågående studier: Kulturproducentskap
Framtid: Unknown pleasures
Bosatt: Helsingfors
Från: Jakobstad (typ)
Född: Pargas
Andra "hem"orter: Houtskär, KimitoÅbo