Back on track.. eller nåt

Tillbaka i Helsingfors. Det är lite långsamt i verksamheten just nu, skall försöka anpassa mig till stadslivet igen. 

Kollar ut genom fönstret och det kryllar av förstaåretsstuderanden som dricker öl på gräsmattan och lär känna varandra. Där satt jag förra året, men nu känns det som om jag är i en helt annan värld. 

Kämpar med att få liv i en blomma som tagit stryk av min Ålandsvistelese.

Känner hur alla måsten kryper på och jag kämpar för att tackla dem. 

Fick för mig att tillverka ingefärashots för att hålla mig frisk och kry för att motarbeta denna förkylningsepidemi. Starkt, surt men gott. 

Närtill sjuda (int över 60 grader) 100gram riven ingefära med 5dl vatten i ca. 20 minuter. Sila av i nån rolig burk/kanna. Pressa ner en citron då ingefära vattnet svalnat. Klart. Ta en shot varje morgon. Varför int som alkoholersättare också då salmiakkikossu inte alls frestar. 

Ja ruvar också på andra knep för att hålla mig pigg. De kan jag avslöja en annan gång. 

 

27.08.2016 kl. 20:37

Fundering

Hur i hela friden ska man anpassa sig till stadsliv och skolvardag då man levt i bushen hela sommarn? Det ligger och trycker på som tung åskluft runtom, och dagarna tar slut. Kommer stressen knacka på dörren? Kommer jag hitta ett sätt att tackla den? 

Jag har verkligen behövt detta lugn denna sommar. Leva utan tid och utan koll på veckodagar. Jag känner att mina batterin är laddade. Mer laddade än de varit på länge. 

En tanke som slog mig just. Loggar in på internet och inser hur mångas liv endast existerar online. Tänker tillbaka på den tiden då jag listade saker jag ville göra under viss tid för att känna att jag levde, sedan dokumentera det och publisera så att alla andra också var medvetna om att jag levde. Kände mig dock alltid livslös och aldrig nöjd. 

Somnar nu till brasans knaster. 

14.08.2016 kl. 23:16

Funderingar

Hur betalar man sin hyra om man har fullt upp med att försöka må bra.

Varför mår folk inte bra?

Varför kretsar livet kring jobb. Varför handlar allt om pengar?

Varför fungerar vårt samhälle som det gör.

Så många frågor så få svar.

Sådant kan man t.ex. sysselsätta sig med att fundera på då man vandrar i bergen. 

#whatislajf

07.08.2016 kl. 10:04

Nu

Jag simmar, jag springer, jag läser, skuttar i skogen, jag bara är. Jag känner mig som mest jag man kan känna sig. Jag lever för sekunden. Jag känner ett lugn.

 

 

06.08.2016 kl. 19:44

Introvert vs. Extrovert och personligheter

Något jag inte tänkt på förr, men råkade snubbla över igår på internetet, är skillnaden mellan en introvert och extrovert person.

Innebörden med introvert har inte alltid varit klar för mig. Jag har länge uppfattat att en introvert person är osocial och eventuellt blyg. Men det stämmer inte alls enligt fakta. 

Skillnaden mellan introverta och extroverta personer sägs vara hur personerna får energi. En introvert person laddar batterierna i lugna miljöer, då hen är för sig själv eller med någon när och kär och sysselsätter sig gärna med djupa disskussioner. Den introverta finner ro inifrån sig själv och blir ofta utmattad efter sociala sammanhang.
En extrovert drivs av sociala sammangang och av att vara omkring många människor där interaktion sker. Extroverta gillar även att stå i centrum och skapa nya kontakter. Den extroverta finner ro utifrån.

Förväxla inte önskan att träffa folk med att man är extrovert. Alla har sociala behov, både introverta och extroverta.

Men ändå beskrivs det såhär inom psykologin: Den introvert - inåtvända & den extrovert - utåtriktade. Inåtvänd så tolkar jag också som osocial och blyg, har jag fel? 


Enligt Jung är en introvert person en människa som intresserar sig mer för det inre livet än för den materiella världen. Och märk väl, att det inte uteslutande är personens eget inre liv, utan lika mycket andras.

Introvert person är nog social, men kanske blir som mest driven i ensamheten eller i mindre sammangang och är som kreativast då.

Extroverta personer är mer realistiska, men också ytligare och mer praktiska än de introverta. De tänker hellre konkret och individuellt än abstrakt och generaliserade.

Personer som har drag av från båda delarna av spektrat kallas för ambiverta.


Jag hittade en intressant TED-talk om introverta personer, lyssna gärna.

Jag känner igen mig i mycket av förklaringen av en introvert. Jag laddar batterierna från mitt inre och är driven i min ensamhet. Jag gillar sociala sammanhang, men kan bli utmattad efter. Men känner också igen mig i den extroverta förklaringen.

Egentligen definierar inte dessa benämningar mig. Men jag tycker det är intressant att studera olika personligheter. Grunden till varför vi beter oss som vi gör. 

20.07.2016 kl. 12:52

 
är mitt namn,
men du kan kalla mig Malle.
Självutnämnd hälsofreak & ekotant.
Babblar om kropp och knopp, kanske lite om djur och natur.
Analyserar, funderar och diskuterar.
 
Här är min lilla portal för mina funderingar.
Välkommen till min värld.


Vill du veta allt om mig?
Läs min lilla berättelse om mig:
HÄR, fortsättning HÄR och sista delen HÄR.
Liten uppdatering HÄR.


Namn: Malin
Kallas: Malle

Ålder: 23

Utexaminerad: Kulturmontör

Pågående studier: Kulturproducentskap
Framtid: Unknown pleasures
Bosatt: Helsingfors
Från: Jakobstad (typ)
Född: Pargas
Andra "hem"orter: Houtskär, KimitoÅbo