Raw

Det här börjar nästan bli en matdagbok. So be it. Det är min passion. Hörde någon nämna citatet: "doesn't matter, just enjoy it", som användes som livsmotto. Låter som ett smart livs-quote tycker jag. Tror ja ska köra på de.

Min andra hälft fyllde år förra veckan och jag ville göra nåt gott för att fira livet. Någonstans i Youtubevimlet såg jag en typ som bakat en "Raw Vegan Tiramisu Cheesecake". Endast namnet fick snålvattnet att rinna. Så. Jag gjorde en sådan, och tog några bilder. Jo jag plockade några blad från min nejlika också. Just for the photos.

Vill du veta hur jag gjorde? Fortsätt läsa. 

Först då man läser allt kan man tänka att det låter lite väl invecklat. Men har man fixat alla ingredienser och vet vad man skall göra är det bara att tuta och köra. Kakan har tre lager. Läs igenom allt förrän du börjar. 

Det här är ingredienserna:

Botten

  • 1.2 dl hasselnötter
  • 2.4 dl mandlar
  • 7 färska dadlar
  • 1 msk kaffe (pulvret) 
  • 2 kryddmått vaniljpulver
  • en nypa sea salt

Moussen 

  • 3.5 dl cashewnötter (som du har blötlagt under natten)
  • 1.7 dl förska dadlar 
  • 0.7 smält raw mörk choklad
  • 0.5 dl agave
  • 1.5 dl mandelmjölk (rumstemperatur)
  • 4 msk kokosolja (smält)
  • 0.7 dl kakaopulver
  • 2 msk kaffe (pulvret)

Kräm lagret

  • 1.2 dl cashewnötter (som du blötlagt under natten)
  • 1.5 dl kokosgrädde/mjölk (det tjocka övre lagret)
  • 3 msk kokosolja
  • 2 msk agave
  • 2 kryddmått vaniljpulver

Topping

  • Nötter
  • kakaoupulver

Börja kvällen innan med att lägga cashewnötterna i blöt. Jag lade dem i två skilda skålar för de olika lagren för att inte behöva mäta upp igen sen.

Btw. Det är konstiga mått eftersom receptet är konverterat från ett amerikanskt med "cup" som mått.

Morgonen efter kan du börja med kakbakningen. Då slänger du ihop botteningredienserna i en matberedare och mixar tills det är en kladdig historia. Sedan pressar du ut den i en form med löstagbar kant, gärna en mindre sort om man vill ha den att se högre och ståtligare ut.

Jag använde en 25,5 cm's (i diameter) form. Som jag tror egentligen var lite för stor, den blev inte så hög å ståtlig som jag önskat. 

Sätt formen med bottensmeten i frysen medan du börjar med mousse lagret. Mixa mousse ingredienserna tills det är en mjuk, len smet. Häll över bottenlagret och tillbaka in i frysen. 

Nu får du vänta en stund på att mittenlagret fryser till innan du häller på nästa lager. Annars kan de blandas ihop och inte alls bli så fint som det är meningen att den ska bli. 

Sen fortsätter du att göra kräm lagret. Mixa ihop ingredienserna tills det är en mjuk och krämig konsistens och häll över mousse lagret. Efter det kör du in allt i frysen i ca. 4 timmar (jag tror jag hade lite mindre, blev för sugen, hehe) 

Den måste tina lite innan man kan skära, så medan du väntar kan du dekorera och fotografera och instagramma. 

Btw. Kakan är väldigt mättande. Så börja med liten bit.. säger den som fick foodcoma av en kakbit. 

Hoppas du tar dig tid att laga denna himmelska kaka. Värd varje minut!

22.08.2017 kl. 10:18

Vad äter jag?

Om du sitter och funderar på vad jag egentligen äter då jag ofta pratar om växtbaserat och sockerfritt m.m. Den här bilden som jag hittade på näten förklarar ganska bra vad jag föredrar att stoppa i mig samt att jag ändrade lite där på sockret. Jag undviker helt socker till vardas, för jag mår inte bra av det. Inte alls. 

Som jag nämnt tidigare har jag psoriasis som enkelt sagt blir sämre av inflamatorisk föda så som gluten, socker och mejeriprodukter. Där är också en orsak till varför jag ännu mer vill undvika dessa ämnen, jag mår inte bra av att äta det. Jag blir sjuk.

Detta är ofta något man brukar måsta ta upp då man är påväg till någon som inte har liknande livsstil. Man kanske inte inser att t.ex. vanlig mjölkchoklad faktiskt innehåller mjölk, att ost är mjölk att det finns mjölkpulver och liknande i chips och annat snacks. Socker är samma grej. Socker hittar man i allt möjligt. I färdig tomatsås, i chips även här och i vissa bönburkar t.ex. Man kanske är fast i sina rutiner och äter det man alltid ätit utan att tänka på innehåll och ingredienser, specielt de som inte tar stryk av den sorts kosten. Som inte märker skillnad.  Man kanske inte lagt den där extra tanken på vad det är man egentligen äter. Man ser det som en produkt och inte som olika ingredienser ihopblandat till en produkt.

Jag tycker alltid det är viktigt att läsa varje liten ingrediens för att veta vad man stoppar i sig. Det har lett till att jag nu lever friskare och hälsosammare och mår bättre än vad jag någonsin mått. 

Mitt livs passion är att ta min hälsa till the next level. Jag vill sträva till att behandla min kropp så bra jag bara kan. 

06.08.2017 kl. 17:47

Vad jag ätit i sommar

Hejsan hoppsan. Här på bloggen har det varit lite sommarlov. Men nu fick jag för mig att jag ville dokumentera sommarens recept och maträtter för att ha för framtiden till de dagar inspirationen inte flödar lika bra, men också dela med mig till andra och kanske till och med inspirera litegrann.

Här kommer sommarens favoriter. Allt jag publicerar är här glutenfritt, sockerfritt, växtbaserat och naturligt. Here we go:

Smoothie Bowls

Börjar enkelt med lite smoothiebowls eller nicecream's eller fruktsmörja. Vad man nu vill kalla det. Detta brukar jag börja min dag med eller mixa ihop som efterrätt då jag är sugen på sådant. Basen är frysta bananer sen kastar ja i och på allt möjligt jag är sugen på. Ibland blir det blåbär, ibland blir det mango. Beror på vad som finns hemma och vad jag hittar i skåpet. Ingredienser jag ofta smyger ner är chiafrön och spirulina.

Skagenröra

Här är något som passade utmärkt till midsommarfirandet men också till kvällsmyset med lite hummuschips. Vegansk skagenröra! (På bilden ser ni Reissumies "Tosi Tumma" som inte är glutenfritt som jag ovan lovat att allt skulle vara, men sambons macka såg helt enkelt mer fotovänlig ut). Vi blandade ihop olika recept o. körde på det som lät frestande. 


1dl växtbaserad naturell majonäs
1dl Oatlyfraiche
0,5 dl hackad dill 
3 msk TÅNGrom (eller tångkaviar, va de nu heter) 
100g fast tofu (hackad i små kuber) 
2-3 krm liquid smoke 
Halv pressad citron
Örtsalt
Halv hackad rödlök

Blanda ihop allt å njut!

Toast

Toast är något som passar perfekt till mellis eller som lätt-lunch. På min toast brukar jag smörja tahini, Oatly's "PåMackan", soygurt eller hummus.  Ovanpå brukar det bli salladsblad/spenat/ruccola, någonting grönt i alla fall.Till det brukar jag steka lite tofu som jag kryddar med alltmöjligt skoj. T.ex. örtsalt, gurkmeja, paprikapulver (eller RÖKT paprikapulver (NY UPPTÄCKT!! GOTT)) och peppar. Gott och snyggt. 

Smoky Almond Cheddar Spread

Denna smörja är perfekt på smörgås eller kanske som dipp, vad vet jag, och kommer från min nyköpta receptbok "This Cheese Is Nuts". Boken är fullproppad med veganska ost-recept och detta recept var något jag försökte mig på som en enkel introduktion för att sen fortsätta med alla andra spännande recept. Jag tänkte dela med mig av detta recept så här sneaky som jag omvandlat till våra standard mått. 

Smätta allt ner i din matberedare och mixa till en len smet. 

3 dl mandlar (som varit blötlagda över natten)
2 dl burk-pimientos (eller nån slags inlagt paprika) och 1,5 dl av burk-lagen
1/2 dl näringsjäst/bjäst
1 kork liquid smoke
1 pressad vitlök
sea salt enligt smak

Jag rekommenderar verkligen att införskaffa boken om man är intresserad av växtbaerade ostar och spreads. 


Okej, nu tänkt jag fortsätta med lite matigare grejjor.

Pizza med batatbotten

Det som ni ser ovan blev jag och sambo väldigt stolta över. Batatbotten som är glutenfri och håller ihop bättre än nåt glutenfritt vi bakat förr (att jämföra med t.ex. blomkålsbotten som inte alls höll ihop)

Så här gör du: du tar 2 stora batater som man kokar å sen slänger i en matberedare med 3 dl valfri mjölblandning (jag använder en glutenfri mix) (eventuellt mer tills konsistens är najs) Förgrädda i 200 grader i ca. 10 minuter. Å resten gör man som vanligt då man gör pizza. 

Vårrullar och sushi 

Asiatisk mat lockar alltid och är även lätt att göra hemma. På första bilden ser ni några vårrulle-korvar som vi fyllt med färsk tofu, MASSA koriander, sallad, spenat, morot, gurka och hackade cashewnötter. Till det hade vi fullkornsris och en sås gjord på: sojasås, jordnötssmör, chilisås och hett vatten. 

Vidare till sushin. I stället för sockrat vitt ris använde vi fullkornsris. Och eftersom de int blir klibbigt mixade vi de. Sen kasta vi i lite quinoa på samma gång i risblandningen. Innehåll i rullarna är: ångkokt morot, gurka, stekt tofu, avokado, TÅNGrom/kaviar och en rolig ingefära-lime-koriander röra ja slängd ihop. 

Bönbollar med svampsås och råsa rotmos

Receptet till detta har ni HÄR. Frukansvärt gott. Till detta hade vi kålsallad, sockerfri lingonsylt och dijon senap. I svampsåsen hade vi hälften champinjon och hälften kantareller.


Det var det jag hittade bilder på så här på rak arm. Om detta uppskattas eller om jag får för mig att dokumentera mer mat kommer det kanske upp mer av detta i framtiden. 

Matlagning är en fröjd för mig och sambo och vi vill alltid testa på nya recept eller blandar ihop något ur fantasin. Viktigaste att tänka på för att lyckas med sin matlagning är att smaka av för att veta hur det smakar och känna efter om det behöver mer av någon krydda t.ex.

Hej så länge. Hoppas alla har en god fortsatt sommar.

05.08.2017 kl. 15:25

Smörgåstårta

Jag blev inspirerad av alla examensfester och fikabjudningar som sommaren bjudit på och ville försöka skapa min egna smörgåstårta. En växtbaserad, glutenfri och naturlig. Så här gjorde jag. 

Eget bröd orkade jag inte laga, så jag skaffade min favorit glutenfria frysta variant i två olika sorter. En limp-variant och en mörkare som jag tinade upp och blandade om vartannat. "Fria" är märket på glutenfria bröden som jag gillar. Man får se till att göra någon slags tetriskonstruktion med brödskivorna och se till att man inte sätter dem på samma sätt varje lager, då finns det chans att tårtan faller i sär. 

Varje lager fick sin egna röra. Första lagret smörjade jag detta på: 

  • 500g fryst broccoli som jag ångkokade
  • en näve färsk timjan 
  • salt & peppar 
  • mixa

Andra lagret fick detta på sig: 

  • en burk soygurt
  • en burk soltorkade tomater (utan oljan)
  • salt & peppar

Högst upp lade jag denna tzatsiki: 

  • en Oatlyfraiche
  • halv riven gurka och urpressad
  • salt & peppar
  • 1 vitlök

På kanterna för att hålla ihop allt lade jag hummus, och den gör jag så här: 

  • En burk sköljda och silade kikärter
  • en stor klick tahini
  • 1 vitlök
  • en tesked Sambal Oelek
  • lite pressad citron
  • lite spiskummin
  • salt & peppar

Sedan prydde jag med gurka, tomat, TÅNGrom, ärtskott och citronmeliss. Voila. Testa gärna om du blev inspirerad! 

 

08.07.2017 kl. 11:15

Dagens citat

Huvudsaken är att jag vet vad jag vill. Huvudsaken är att jag vet vem jag är och vad jag har för mål och principer. Sen e de skit samma om ja lyckas förklara det till någon annan. Det är vetskapen om en själv som är den rikaste informationen. 

Att prata utan att bli avbruten. Här.

04.07.2017 kl. 19:56

 
är mitt namn,
men du kan kalla mig Malle.
Självutnämnd hälsofreak & ekotant.
Babblar om kropp och knopp, kanske lite om djur och natur.
Analyserar, funderar och diskuterar.
 
Här är min lilla portal för mina funderingar.
Välkommen till min värld.


Vill du veta allt om mig?
Läs min lilla berättelse om mig:
HÄR, fortsättning HÄR och sista delen HÄR.
Liten uppdatering HÄR.


Namn: Malin
Kallas: Malle

Ålder: 23

Utexaminerad: Kulturmontör

Pågående studier: Kulturproducentskap
Framtid: Unknown pleasures
Bosatt: Helsingfors
Från: Jakobstad (typ)
Född: Pargas
Andra "hem"orter: Houtskär, KimitoÅbo

   


Vill du skicka kärleksbrev?
malin.m.l.lundstrom@hotmail.com