Resultat

Mitt pastasug resulterade i bönpasta blandat med en chili-tomat-salsa och stekta champinjoner. 

Jag twistade om salsan lite enligt egna smaklökar och receptet blev ungefär så här: 


10 stora körsbärstomater
10 små körsbärstomater
1 stor chili 
2 medelstora rödlökar
1 jättestor vitlök och 2 små
0,5 dl kallpressad olivolja
0,5 dl mörk balsamico
1,5 msk agave
Nästan en hel kruka basilika
Flingsalt

 

Tomaten, löken och chilin stekte jag snabbt på hög värme för att få fin yta och en god smak samt chilin får en sötare smak då man hettar upp den. Helst skulle jag slängt det på en grill, men en sån har jag inte nu, så stekpannan fick duga. Sedan skivar jag allt i lite mindre bitar, slänger allt i en lagomstor skål och kastar med basilikan, honungen, balsamicon, olivoljan och flingsaltet. Sedan mixade jag allt med stavmixer och MUMS. 

Den här röran blandade jag med bönpastan och slängde på stekt champinjon. Jag rekommenderar. Testa! 

27.06.2017 kl. 17:00

kikärter - gudagåvan

Kikärter är något jag använder i matlagning och bakning vääääldigt ofta. Dessa små ärtor kan förvandlas till så många olika spännande maträtter och bakverk. Här är några exempel på vad jag hittar på med hjälp av kikärter. 

Hummus
På mackan eller som dipp. Hummus kan man använda till vad som helst egentligen. 

Aioli av kikärtsspad
HÄR hittar du receptet jag brukar använda mig av.

Maränger av kikärtsspad
Man kan faktiskt laga maränger av spadet som finns i en kikärtsburk. Man sätter i lite citron eller äppelcidervinäger och vispar tills det blir fluffigt och sedan smaksätter med något sött. T.ex. kokossocker eller agave. Dadelsocker är någo jag även skulle vilja testa på men har inte hittat i någon butik i närheten. UPPDATE: Vi har faktiskt misslyckats varje gång vi använt annat sötningsmedel än vitt raffinerat socker och nu läst att det faktiskt händer en kemisk process med det raffinerade sockret och är en del som leder till att det blir till hårda maränger. Så för att lyckas borde man använda vitt raffinerat socker. Den som är mer insatt i hur och varför och allt det kemiska får gärna informera mig. Nätet har väldigt begränsad information om kikärtsmaränger och alternativt socker.

Pajbotten
För att skapa en pajbotten med kikärter tar du en burk kikärter som du mixar med valfria kryddor, lite kokosolja (t.ex.) och mandelmjöt(t.ex.). Det här kan man leka lite med och testa med olika proportioner. Resultated blir supersmarrigt. Har även testat till sötpaj och då blandat kokossocker, agave och kanel samt kardemumma i botten för att dölja ärternas smak. 

(psst. botten förgräddar man i ca. tio minuter i ca. 200 grader förrän fyllningen kastas i). 

25.06.2017 kl. 22:35

käk

Jag är så glad över att min andra hälft har blivit upplyst kostmässigt och börjat intressera sig i kost & hälsa och hittat en växtbaserad väg tillsammans med mig. Jag har märkt på sistone att vi faktiskt kompleterar varandra väldigt bra i form av matlagning och bakning.

Min sambo har funnit ett stort intresse för matlagning och experimenterar med olika recept och kokböcker för att skapa den ultimata batatgrytan eller den smarrigaste spenatsoppan. Jag är ju själv också väldigt intresserad av matlagning men min sambo har nog tagit ledningen i detta race. Det race som däremot jag leder i är i bakningen!

Som jag nämnt tidigare undviker jag förutom animaliska produkter, även gluten och socker och försöker med hjälp av recept och kokböcker komma fram till det ultimata brödet eller den mest himmelska rawkakan. Något som jag ofta knåpar ihop och inte kan få nog av är rawbollar i olika smaker och former. Det är perfekt till kaffet eller som återhämtning efter en länk.

Tänkte dela med mig av några recept på Rawballs jag brukar utgå från.


Jag brukar ofta köra på högt då jag blandar ihop rawbollar, men dessa mått är ungefär vad jag brukar utgå från.

Energibollar

2 dl havregryn
1/2 dl linfrön
1 dl russin 
1 tsk kanel
1 nypa salt
1 tsk vaniljpulver
1,5 msk honung eller agave
1/2 dl mandelsmör
1-2 msk vatten

Mixa allt förutom russinen, som du först rullar in i bollarna då det är rull-dags. Sätt dem sedan i kylen eller frysen. 

Eferrättsbollar

12 st färska dadlar
2 dl nötter ( t.ex. cashew och mandlar) 
2 msk okosolja
2 msk raw kakao
2 msk starkt kaffe
kokosflingor

Mixa allt och rulla till bollar i kokosflingorna. Ibland då jag inte haft nötter har jag smättat i havregryn och extra kokosflingor i bollarna. Sedan in i kyl eller frys.

Dessa bollar är så enkla att göra och man kan mixa och matcha med olika ingredienser. Ibland rullar ja dem i lakritsrotspulver t.ex. NAM.

By The Way har jag länge suttit och försökt knåpa ihop en liten kokbok med mina favorit kustomiserade recept. Detta är dock något jag inte kommer mig för att knåpa på så ofta, så processen för denna lilla kokbok är ganska lång och uttragen. Men vem vet, kanske jag smättar upp en pdf form av en färdig kokbok här någongång i framtiden.

24.06.2017 kl. 22:06

Överraskningar & kladdig kaka

Min familj bor lite överallt i landet och det blir lätt en lång tid mellan träffarna.

Igår överraskade jag och min sambo min mormor och morfar med besök! Jag blir glad av att göra andra glada och det tror jag vi gjorde. Det är synd att man inte tar sig tid oftare att åka iväg och besöka familjen, men ofta blir man fast i sin egna vardag och sina rutiner. Eftersom det var ett överraskningsbesök bakade jag en dadelkladdkaka att ta med! Och vet ni vad, den här kladdkaka är himmel och pannkaka! Har jag berättat om den? Minns ej? Här kommer i allafall receptet! 


Dadelkladdkaka 

Ingredienser:

  • 9 msk kikärtsspad
  • 10 dadlar
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 dl kokosflingor
  • 5 msk kakao
  • 1/2 dl kokosolja
  • 1 msk agave
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk bakpulver
  • En nypa salt

( jag brukar laga dubbelsats, då passar den bra i en vanlig 22cm diameter pajform) 

Så här gör du: 

Ugnen på 175 grader. Mixa dadlar och kokos, jag brukar använda stavmixer. Häll i mandelmjöl, kakao, vaniljpulver, bakpulver och salt och mosa ihop det. Smält kokosoljan i vattenbad och häll ner i smeten tillsammans med agave och kikärtsspad. Mosa till en jämn smörja. 

Smörj formen med kokosolja - häll smeten i formen och grädda i ugnen i 10 minuter, den är fortfarande väldigt kladdig när du tar ut den, som den ska vara! Sen brukar jag sätta ut den och då den kallnat är den redo för magen! Då den svalnat så håller det kladdiga ihop bättre! ( Ha den inte längre i ugnen, det har ja prövat.. då blir den torr och smulig) 

Servera med valfri grädde och gärna frusna syrliga bär. NAM!


Så, denna kaka följde med på besöket och fick absolut godkänt. Det här är en kaka som jag och sambon brukar smätta ihop lite nu som då, då vi känner att de är dags för kaka till kaffet. Eftersom det är söndag och de flesta är kanske lediga och chillar hemma så tycker jag man skall springa iväg til närmaste butik och inhandla ingredienserna och smätta ihop kakan. 

Lycka till! 

Nu annars om vi forstätter på hälsofreak-efterrätter så kan jag ju informera er om att idag blir det avokado-kakao-pudding. Jag är galen i raw-hälso-efterrätter. Vill ni veta hur man gör det också? OK. Här kommer receptet: 


Avokadopudding

  • 3 mogna avokadisar
  • 10 urknärnade färska dadlar
  • 1,5 dl kako
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk lönnsirap
  • saft av en citron

Mixa allt, pressa i lite citron sen. Kasta in i frysen en stund. MUMS! Dock blir det inget stort smakprov för mig. Min kropp tycks inte klara av feta maträtter och ger mig magknip och illamående av t.ex. avokado, grädde och för mycket oljor. Men ibland kan jag inte motstå att ta ett smakprov. 

 

12.03.2017 kl. 14:25

Dagens nyheter

What's new? 

Idéer & inspiration

Visst kan man söka nya recept på nätet, men det finns så mycket att välja mellan och man måste ofta veta vad man söker efter för att hitta något intressant. Jag och sambon klickade hem 3 receptböcker för att få lite ny inspiration till olika maträtter för att inte bara laga samma sak varje vecka. Det blir lätt så då man kommit underfund med vad man gillar. Direkt började vi post-it lappa varje sida som innehöll recept som vi tänkte att vi skulle kunna göra kommande vecka, det slutade med att var och varannan sida hade post-it lapp. Just "Vegan BBQ" gillar jag för att där kommer massa tips på rätter man kan grilla på sommaren. Åh sommar, nu börjar ja tänka på sommaren. 

Kikärsspad och dess magi

Jag gillar då man kan undvika att slänga och istället använda det till något annat. Har ni testat på att laga de omtalade kikärtsmarängerna? Det är inte det enda som man kan göra med kikärtsspadet! Jag skrollade nämligen förbi detta recept som va linkat på en Facebooksida och testade det direkt. Det blir fruktansvärt god aioli och jag gissar att man egentligen kan göra vad som helst för slags sås med vispad kikärtsspad! Testa! 

08.03.2017 kl. 16:31

 
är mitt namn,
men du kan kalla mig Malle.
Självutnämnd hälsofreak & ekotant.
Babblar om kropp och knopp, kanske lite om djur och natur.
Analyserar, funderar och diskuterar.
 
Här är min lilla portal för mina funderingar.
Välkommen till min värld.


Vill du veta allt om mig?
Läs min lilla berättelse om mig:
HÄR, fortsättning HÄR och sista delen HÄR.
Liten uppdatering HÄR.


Namn: Malin
Kallas: Malle

Ålder: 23

Utexaminerad: Kulturmontör

Pågående studier: Kulturproducentskap
Framtid: Unknown pleasures
Bosatt: Helsingfors
Från: Jakobstad (typ)
Född: Pargas
Andra "hem"orter: Houtskär, KimitoÅbo