Ting

08.07.2016 kl. 12:14

Mina favorit ting i mitt hem.

Detta är materia jag samlat på mig med åren. Minnen och souvenirer.

Byrån

Den här byrån är min favorit. Det var min mammas pappas mammas (alltså min mammas farmor) en gång i tiden, som blivit ärvd i generationerna. Den var specialtillverkad till henne.

Jag hade den i mitt rum i några år innan jag flyttade ut och då det var dags flyga iväg ville jag ha med mig byrån men min mor var inte överrens, byrån är då egentligen min mammas. Men efter lite gnäll och "puppyeyes" fick jag ta med mig den.

Nu har jag då inte ärvt den riktit på ett såntdär "den här blir din i framtiden" sätt (hahah tänk er dehär scenariot från lejonkungen, "Titta Simba, allt det solen rör vid är vårt kungarike, En dag Simba, går solen ner över min tid här och går upp över dig som den nye kungen" Fast om en byrå då..). Det gick till på ett mer  "MAMMA JA SKA HA DENDÄR BYRÅN OCH DU KAN INT SÄGA NEJ FÖR JAG TAR DEN!!!!" sätt, egentligen är den nog ännu min mammas.

Den är fruktansvärt tung och jobbig att flytta och den skulle behövas lite restaurering eftersom lådorna inte riktigt vill hålla ihop. Men den är fin! Varje låda är tillverkat för sitt egna hål, man kan inte byta plats på lådorna eftersom det finns bara en plats som passar per låda. Lite charmigt tycker jag. Inte något massproducerat Ikea möblemang riktigt.

En maskDetta är en souvenir från kanarieöarna, int riktit sådär orginell som jag sku önska. (Typ att jag träffade en indianhövding på min pilgrimsvandring och han gav mig denhär för att det skulle skydda mot onda andar)

Det var från ett marknadsstånd i en bergsby, dit försäljare rest från morocco och sahara för att sälja till oss galna turister som köper vadsomhelst.

Vem vet om den var handgjord av en duktig hantverkare, eller massproducerad i fabriker och inköpt i tusentals. Men jag prutade ner den till ett rimligt pris och åkte nöjt hem med denna. Nu hänger den på väggen i vår lägenhet och "skyddar mig från onda andar".

Trikiner tavlan.Den vilar på vår bokhylla, orkade inte ta ner den för ett fotografi, så det får duga såhär. 

Hade länge sökt efter en retro biologi-affisch men inte hittat. Det var på juthbackamarknad jag gick omkring och såg denna... Jag bara måsta ha den, dels för att det var en vintage-biologi-affish men dels för att det var TRIKINER + andra parasiter. Det här med trikiner är en lite familje-insider.. Min mor har alltid varit lite paranoid över att tillreda maten ordentligt, speciellt om det var kött så stektes det lite extra än vad de behövde bara för att det inte skulle vara dåligt. Hon berättade många skrämmade historier om att griskötten kan ha TRIKINER i sig om det är rått. Well vi små barn utvecklade detta och bråkade lite med vår kära mor och tillslut fanns trikiner ÖVERALLT i varje mat, så vi uttryckte oss högljutt varje gång vi åt något och undrade om det var verkligen genomstekt, för det kan ju finnas TRIKINER! Stackars mama. Haha

Trikiner är då alltså är ett släkte av 4 mm långa rundmaskar som lever som parasiter i däggdjur. De kan ge upphov till trikinos och smittar oftast via slarvigt tillagat fläskkött. Trikinos är en zoonotisk sjukdom, dvs. den kan överföras från djur till människor. Den kan dock inte spridas mellan människor. Trikinos är en trikininfektion som orsakas av att man får i sig otillräckligt tillagat kött som innehåller trikiner, oftast rundmasken Trichinella spiralis. Detta är dock väldigt ovanligt nuförtiden. 

Jag förstår ändå min mammas oro, jag skulle också vara orolig om jag hade barn som åt dåligt tillred mat med risk för t.ex. salmonella. Det massproducerade köttet idag kan vara så "förpestat" på olika sätt på grund av djurens föda och levnadssätt. Jag väljer att avstå från köttet eftersom jag har möjligheten till det valet och mår bättre av det valet, psykiskt och fysiskt. 

Denna affisch, på grund av dens historia

Den här affischen har en lite rolig historia bakom sig. Den är en vanlig printad affisch från Urban Outfitters. Jag var på resa till London och såg den i affischen i butiken och köpte den. Eftersom jag är lite tankspridd av mig så glömde jag den på ett cafe. Efter några minuter kom jag ihåg att jag borde hålla i en affisch..och sprang tillbaka till cafeet. Vi vandrade vidare och jag glömde den igen! Den här gången minns ja ej var. Så den första affischen har någon annan ägare nu. Bara för detta så kände jag att jag att jag borde gå och köpa en ny, bara för att jag kämpade så mycket för att försöka komma ihåg att ha med mig den första. Så detta är inte mitt "orginal", utan försök nummer två.

Nu är jag ju inte så mycket hemma i sommar så jag går ju inte varje dag och smeker mitt materia, och jag klarar mig hur bra  som helst utan dem. Men jag tycker det är roliga grejjor som har sin historia. Och det gör ju ett hem lite trevligare med ting som är personaliserade. 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 2 med bokstäver:

 
är mitt namn,
men du kan kalla mig Malle.
Självutnämnd hälsofreak & ekotant.
Babblar om kropp och knopp, kanske lite om djur och natur.
Analyserar, funderar och diskuterar.
 
Här är min lilla portal för mina funderingar.
Välkommen till min värld.


Vill du veta allt om mig?
Läs min lilla berättelse om mig:
HÄR, fortsättning HÄR och sista delen HÄR.
Liten uppdatering HÄR.


Namn: Malin
Kallas: Malle

Ålder: 23

Utexaminerad: Kulturmontör

Pågående studier: Kulturproducentskap
Framtid: Unknown pleasures
Bosatt: Helsingfors
Från: Jakobstad (typ)
Född: Pargas
Andra "hem"orter: Houtskär, KimitoÅbo