Introvert vs. Extrovert och personligheter

20.07.2016 kl. 12:52

Något jag inte tänkt på förr, men råkade snubbla över igår på internetet, är skillnaden mellan en introvert och extrovert person.

Innebörden med introvert har inte alltid varit klar för mig. Jag har länge uppfattat att en introvert person är osocial och eventuellt blyg. Men det stämmer inte alls enligt fakta. 

Skillnaden mellan introverta och extroverta personer sägs vara hur personerna får energi. En introvert person laddar batterierna i lugna miljöer, då hen är för sig själv eller med någon när och kär och sysselsätter sig gärna med djupa disskussioner. Den introverta finner ro inifrån sig själv och blir ofta utmattad efter sociala sammanhang.
En extrovert drivs av sociala sammangang och av att vara omkring många människor där interaktion sker. Extroverta gillar även att stå i centrum och skapa nya kontakter. Den extroverta finner ro utifrån.

Förväxla inte önskan att träffa folk med att man är extrovert. Alla har sociala behov, både introverta och extroverta.

Men ändå beskrivs det såhär inom psykologin: Den introvert - inåtvända & den extrovert - utåtriktade. Inåtvänd så tolkar jag också som osocial och blyg, har jag fel? 


Enligt Jung är en introvert person en människa som intresserar sig mer för det inre livet än för den materiella världen. Och märk väl, att det inte uteslutande är personens eget inre liv, utan lika mycket andras.

Introvert person är nog social, men kanske blir som mest driven i ensamheten eller i mindre sammangang och är som kreativast då.

Extroverta personer är mer realistiska, men också ytligare och mer praktiska än de introverta. De tänker hellre konkret och individuellt än abstrakt och generaliserade.

Personer som har drag av från båda delarna av spektrat kallas för ambiverta.


Jag hittade en intressant TED-talk om introverta personer, lyssna gärna.

Jag känner igen mig i mycket av förklaringen av en introvert. Jag laddar batterierna från mitt inre och är driven i min ensamhet. Jag gillar sociala sammanhang, men kan bli utmattad efter. Men känner också igen mig i den extroverta förklaringen.

Egentligen definierar inte dessa benämningar mig. Men jag tycker det är intressant att studera olika personligheter. Grunden till varför vi beter oss som vi gör. 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 10 med bokstäver:

 
är mitt namn,
men du kan kalla mig Malle.
Självutnämnd hälsofreak & ekotant.
Babblar om kropp och knopp, kanske lite om djur och natur.
Analyserar, funderar och diskuterar.
 
Här är min lilla portal för mina funderingar.
Välkommen till min värld.


Vill du veta allt om mig?
Läs min lilla berättelse om mig:
HÄR, fortsättning HÄR och sista delen HÄR.
Liten uppdatering HÄR.


Namn: Malin
Kallas: Malle

Ålder: 23

Utexaminerad: Kulturmontör

Pågående studier: Kulturproducentskap
Framtid: Unknown pleasures
Bosatt: Helsingfors
Från: Jakobstad (typ)
Född: Pargas
Andra "hem"orter: Houtskär, KimitoÅbo