Iakttagelser

26.07.2016 kl. 16:59

Jag har märkt en skillnad här på kobben.

Alla förstår varandra, ingen är osäker om man pratar svenska eller finska. Man diskuterar med okända människor. Det är mer prat, man är öppen. Det snackas i affärskön, på parkeringen, överallt. Det finns inte riktigt dessa sociala spärrar jag annars märkt av.


Jag har inte upplevt detta förr. Det finns en spärr hos många, iaf. där jag bott. Är det för att man är osäker om man pratar samma språk eller är vi annars bara osociala och otrevliga.

Jag själv känner iaf. en spärr att försöka föra en diskussion med någon i finskare samhällen eftersom jag vet att jag inte kan föra en flytande diskussion på finska och att det känns på något sätt pinsamt att svänga till engelska. Hur har det blivit så. 


Jag har också saknat det här kontaktnätet man har på sin hemort, men det finns inte om man flyttat runt ofta. Här upplever jag att alla bor så nära inpå varandra så att det är mycket enklare att hålla kontakten. Man frågar tjänster av varandra. Man ringer till grannen och undrar om man kan åka med till stan. Man har kontakt med släkt och vänner eftersom man kan ändå inte vara längre bort från varandra än på andra sidan ön. Men det är ju inte bara här det är så. Det är vem som helst som håller kontakt med släkt och vänner på egen ort. 

Den gemenskapen avundas jag. 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver:

 
är mitt namn,
men du kan kalla mig Malle.
Självutnämnd hälsofreak & ekotant.
Babblar om kropp och knopp, kanske lite om djur och natur.
Analyserar, funderar och diskuterar.
 
Här är min lilla portal för mina funderingar.
Välkommen till min värld.


Vill du veta allt om mig?
Läs min lilla berättelse om mig:
HÄR, fortsättning HÄR och sista delen HÄR.
Liten uppdatering HÄR.


Namn: Malin
Kallas: Malle

Ålder: 23

Utexaminerad: Kulturmontör

Pågående studier: Kulturproducentskap
Framtid: Unknown pleasures
Bosatt: Helsingfors
Från: Jakobstad (typ)
Född: Pargas
Andra "hem"orter: Houtskär, KimitoÅbo