Tips och trix

30.08.2016 kl. 22:07

Min vardag består av medvetna val för att må bra. Psykiskt och fysiskt. Val som skall förebygga och reparera mitt mående. 

Jag försöker göra allt i min makt för att få och ha energi samt att må bra, det är något som jag känner att jag måste göra, eftersom jag har en tendens att lätt falla ner i gropen.

Det är ett dagligt kämpande, det är en ständig medvetenhet. Men jag gör det för att jag märker skillnad, jag gör det för att det blir bättre, bit för bit. 

Jag har samlat på mig me åren (lol, låter som om jag är gammal pensionär) massa tips och trix som för att förebygga mörka tider. 

Mat

Ät rätt för kroppen. Ät kroppen frisk. Ät rent. 

Rörelse

Svettas, rörelse. 

Regelbunden motion är den bästa lösningen för allt, typ. Psyket, immunförsvaret och stressen. 

Fast man känner sig äckligt stressad och tänker att träning inte skulle kunna göra nåt gott, eller att man inte orkar (note to self) så är det bara bra om man sparkar sig i baken och skuttar iväg.

Stresshormonet höjs under träning, men efteråt sänks det till lägre nivå än innan och gör en mer tålig för stress. Stress är ofta orsaken till depression. 

Stress, stress, stress. Usch ordet gör mig stressad.

Motion gör att stresshormonet kortisol försvinner och ju bättre kondition ju mer stress klarar kroppen av innan man börjar utsöndra kortisol.

Spring, spring, spring. Det är det enklaste träningsmetoden. Det enda man behöver är ett par skor. Jag försöker komma iväg så ofta jag kan och orkar. Det blir ett par gånger i veckan. Ibland. 

Basta, det är så skönt för psyket. Känns om man svettas ut alla trubbel. Om jag är riktigt ivrig tar jag och bastar efter min springtur i skogen. Plötsligt känner man sig i balans.

Naturen, helt enkelt NATUREN. Promenader, bo där, ta vara på naturen. Det gör gott för psyket att vandra i skog och känna på löv. Eller krama lite trädstammar. Ta åtm. in lite blommor i en vas eller nåt.

Kyla

Genom att regelbundet ta kallduschar, eller ett kallt dopp i havet, kan man bidra till att kroppen härdas och ökar sin tolerans mot stress.

Kallduschar sägs även kunna fungera som en förebyggande metod mot förkylningar, influensa och infektioner.

Om man vill förbättra blodcirkulationen kan man växla mellan kallt och varmt vatten. När vi utsätts för kyla drar blodkärlen ihop sig vilket  gör att blodet transporteras under högre tryck. Vid kyla flödar blodet först till de vitala organen för att få dessa att hålla värmen vilket ökar kroppens totala blodcirkulation, den motsatt effekten händer vid värme. Istället för att dra ihop sig slappnar blodkärlen av och vidgar sig och blodtrycket sjunker. Genom att variera mellan varmt och kallt vatten kan du förbättra blodflödet genom att påverka blodtrycket.

Kallduschar tros stimulera produktionen av noradrenalin som skulle kunna förebygga t.ex. depression. Dock är detta en hypotes som kräver vidare forskning för att kunna valideras. Men varför inte testa lixom.

De kalla vattnet utsätter ens kropp för en mild form av stress som tvingar kroppen att anpassa sig. En snabb kalldusch på morgonen är ett effektivt sätt att piggna till. om du lider av morgontrötthet eftersom det genererar utsöndring av kroppen stresshormon som hjälper dig att vakna till. 

Andas

Yoga/stretcha/meditera, nåndera. Lär dig andas på riktigt.

Gör saker du är bra på och mår bra av, det är bästa meditationen

Rutiner

Mina morgonrutiner består just nu av ingefärashottar, andninsövningar och iskalla duschar. Sen orkar jag ta tag i dagen. 

Egen tolkning av balans

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 10 med bokstäver:

 
är mitt namn,
men du kan kalla mig Malle.
Självutnämnd hälsofreak & ekotant.
Babblar om kropp och knopp, kanske lite om djur och natur.
Analyserar, funderar och diskuterar.
 
Här är min lilla portal för mina funderingar.
Välkommen till min värld.


Vill du veta allt om mig?
Läs min lilla berättelse om mig:
HÄR, fortsättning HÄR och sista delen HÄR.
Liten uppdatering HÄR.


Namn: Malin
Kallas: Malle

Ålder: 23

Utexaminerad: Kulturmontör

Pågående studier: Kulturproducentskap
Framtid: Unknown pleasures
Bosatt: Helsingfors
Från: Jakobstad (typ)
Född: Pargas
Andra "hem"orter: Houtskär, KimitoÅbo