Dadlar

24.09.2016 kl. 11:09

På sistone har jag snöat in mig litegrann på rawfood, speciellt "efterrätts" rawood. Jag har blivit ganska ivrig på att experimentera med recept och hitta på egna.

Rawfood, eller Råkost som man säger på svenska innebär råa vegetabilier i form av råa frukter, grönsaker och rotfrukter. Bär, örter, bladgrönsaker, torkade frukter, nötter, frön, säd och alger.

Råkost är framför allt mineral- och vitaminrik, Enligt studier försvinner viktiga växtantioxidanter vid upphettning av mat, så med råkost tar man vara på allt gött utan att förstöra det vid upphettning. 

Jag gillar att inspireras av recept och testa på lite hälsosammare varianter i efterrättsväg. En ingrediens som jag verkligen fastnat för nu efter många receptblandningar är FÄRSKA DADLAR (eller så färska man får dem här i butik). SÅ sött och gott. Funkar lika bra för sig själva eller som en ingrediens i dadelbollar eller för att få sötma i någon kaka/grej. 


Det är bra med omväxlande kost, jag fixerar mig inte på en viss diet. Alltså diet är ett hemskt ord, kan man inte kalla det något trevligare. Att variera med hälsosammare alternativ mår jag bäst av. Hälsofreak is the way to go!


Tillbaka till dadlarna. Det är det bästa som finns då energin är låg eller man vill ha något sött till kaffet. En annan sak som jag använt dadlar till är raw cinnamon rolls (de hölls inte så råa eftersom jag inte riktigt hade en dehydrator eller en ordentlig ugn), eller vad man kan kalla de till. Torkade bananer i ugn/dehydrator (inte torr-torra utan tills de blir böjbara) för att sedan kunna rulla dem. Dadlarna kommer in i bilden passligt till kanelsmeten. Dadlar mixat med kanel och lite vanlijpulver. Äh vad försöker jag förklara såhär i flytande text. Jag kan ju lika bra smätta in ett recept här:

Banan-dadel-kanel-rulle-gottigott: 

Detta behövs:

  • Banan
  • Kanel
  • Dadlar
  • Kardemumma och vaniljpulver

Klyva valfri mängd banan i hälften, skär inte mot C formen av bananen utan längs den - så det blir nästan raka slices då man placerar dom ut på en plåt. 

Lägg dem på en plåt, på lägsta värme i ugn med öppen lucka i typ 4 timmar. 4 timmar!!!?? (eller en dehydrator i 8 timmar) Så sto det i receptet, men vet ni vad. Jag hade inte det tålamodet och inte en sådan ugn som fungerar då luckan är öppen, så jag gjorde egen version. Längst ner i ugnen, 100 grader varmtluft, 1 timme, de funkade helt okej, kanske bord torkat lite till, men ja orkade inte vänta. Men jo.

Till innehållet. 

Mixa 7 dadlar med en halv tsk kanel och nån nypa vaniljpulver. Oj just ja, jag hade i en nypa kardemumma också. Visst har jag exakta mått här, he-he. Jag lixom went with the flow. Så de blev vad det blev, men gott blev det. Lite experimentativt. Testa själv. 

Sen smetar du denna smet på banan halvorna, rullar ihop bananerna till "kanelbullar", man kan också smeta på lite kanelsmet ovan på själva bullen sen, som jag gjorde. Därför ser det ut som en liten klönt här på bilden, he he. 

Sen står de överallt också att man skall torka i ugnen 4 timmar till!!!?!?!?. Nä de orkade jag inte heller, så de blev en halv timme i varmluftsugn, längst ner på lägsta grader. 

Den här klönten kanske inte ser vacker ut, men oj vad den smakade himmel och pankaka. 

Man kan också googla: "Raw vegan cinnamon rolls" så kanske man hittar lite exaktare mått. Så här ser dom ut om man googlar det:

 

 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 10 med bokstäver:

 
är mitt namn,
men du kan kalla mig Malle.
Självutnämnd hälsofreak & ekotant.
Babblar om kropp och knopp, kanske lite om djur och natur.
Analyserar, funderar och diskuterar.
 
Här är min lilla portal för mina funderingar.
Välkommen till min värld.


Vill du veta allt om mig?
Läs min lilla berättelse om mig:
HÄR, fortsättning HÄR och sista delen HÄR.
Liten uppdatering HÄR.


Namn: Malin
Kallas: Malle

Ålder: 23

Utexaminerad: Kulturmontör

Pågående studier: Kulturproducentskap
Framtid: Unknown pleasures
Bosatt: Helsingfors
Från: Jakobstad (typ)
Född: Pargas
Andra "hem"orter: Houtskär, KimitoÅbo