Överraskningar & kladdig kaka

Publicerad 12.03.2017 kl. 14:25

Min familj bor lite överallt i landet och det blir lätt en lång tid mellan träffarna.

Igår överraskade jag och min sambo min mormor och morfar med besök! Jag blir glad av att göra andra glada och det tror jag vi gjorde. Det är synd att man inte tar sig tid oftare att åka iväg och besöka familjen, men ofta blir man fast i sin egna vardag och sina rutiner. Eftersom det var ett överraskningsbesök bakade jag en dadelkladdkaka att ta med! Och vet ni vad, den här kladdkaka är himmel och pannkaka! Har jag berättat om den? Minns ej? Här kommer i allafall receptet! 


Dadelkladdkaka 

Ingredienser:

  • 3 ägg
  • 10 dadlar
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 dl kokosflingor
  • 5 msk kakao
  • 1/2 dl kokosolja
  • 1 msk honung
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk bakpulver
  • En nypa salt

( jag brukar laga dubbelsats, då passar den bra i en vanlig 22cm diameter pajform) 

Så här gör du: 

Ugnen på 175 grader. Mixa dadlar och kokos, jag brukar använda stavmixer. Häll i mandelmjöl, kakao, vaniljpulver, bakpulver och salt och mosa ihop det. Smält kokosoljan i vattenbad och häll ner i smeten tillsammans med honung och ägg. Mosa till en jämn smörja. 

Smörj formen med kokosolja - häll smeten i formen och grädda i ugnen i 10 minuter, den är fortfarande väldigt kladdig när du tar ut den, som den ska vara! Sen brukar jag sätta ut den och då den kallnat är den redo för magen! Då den svalnat så håller det kladdiga ihop bättre! ( Ha den inte längre i ugnen, det har ja prövat.. då blir den torr och smulig) 

Servera med valfri grädde och gärna frusna syrliga bär. NAM!


Så, denna kaka följde med på besöket och fick absolut godkänt. Det här är en kaka som jag och sambon brukar smätta ihop lite nu som då, då vi känner att de är dags för kaka till kaffet. Eftersom det är söndag och de flesta är kanske lediga och chillar hemma så tycker jag man skall springa iväg til närmaste butik och inhandla ingredienserna och smätta ihop kakan. 

Lycka till! 

Nu annars om vi forstätter på hälsofreak-efterrätter så kan jag ju informera er om att idag blir det avokado-kakao-pudding. Jag är galen i raw-hälso-efterrätter. Vill ni veta hur man gör det också? OK. Här kommer receptet: 


Avokadopudding

  • 3 mogna avokadisar
  • 10 urknärnade färska dadlar
  • 1,5 dl kako
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk honing
  • saft av en citron

Mixa allt, pressa i lite citron sen. Kasta in i frysen en stund. MUMS! Dock blir det inget stort smakprov för mig. Min kropp tycks inte klara av feta maträtter och ger mig magknip och illamående av t.ex. avokado, lax, grädde och för mycket oljor. Men ibland kan jag inte motstå att ta ett smakprov. 

 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 7 med bokstäver:

 
är mitt namn,
men du kan kalla mig Malle.
Självutnämnd hälsofreak & ekotant.
Babblar om kropp och knopp, kanske lite om djur och natur.
Analyserar, funderar och diskuterar.
 
Hej på dig! Läs mer om mig HÄR, fortsättning HÄR och sista delen HÄR.


Namn: Malin
Smeknamn: Malle

Ålder: 22

Utexaminerad Kulturmontör

Fortsatta nuvarande studier: Kulturproducentskap
Framtid: Unknown pleasures
Bosatt: Helsingfors
Hemort: Jakobstad (typ)
Född: Pargas
Andra hemorter: Åbo, Houtskär, Kimito

   


Vill du skicka kärleksbrev?
malin.m.l.lundstrom@hotmail.com