käk

Publicerad 24.06.2017 kl. 22:06

Jag är så glad över att min andra hälft har blivit upplyst kostmässigt och börjat intressera sig i kost & hälsa och hittat en växtbaserad väg tillsammans med mig. Jag har märkt på sistone att vi faktiskt kompleterar varandra väldigt bra i form av matlagning och bakning.

Min sambo har funnit ett stort intresse för matlagning och experimenterar med olika recept och kokböcker för att skapa den ultimata batatgrytan eller den smarrigaste spenatsoppan. Jag är ju själv också väldigt intresserad av matlagning men min sambo har nog tagit ledningen i detta race. Det race som däremot jag leder i är i bakningen!

Som jag nämnt tidigare undviker jag förutom animaliska produkter, även gluten och socker och försöker med hjälp av recept och kokböcker komma fram till det ultimata brödet eller den mest himmelska rawkakan. Något som jag ofta knåpar ihop och inte kan få nog av är rawbollar i olika smaker och former. Det är perfekt till kaffet eller som återhämtning efter en länk.

Tänkte dela med mig av några recept på Rawballs jag brukar utgå från.


Jag brukar ofta köra på högt då jag blandar ihop rawbollar, men dessa mått är ungefär vad jag brukar utgå från.

Energibollar

2 dl havregryn
1/2 dl linfrön
1 dl russin 
1 tsk kanel
1 nypa salt
1 tsk vaniljpulver
1,5 msk honung eller agave
1/2 dl mandelsmör
1-2 msk vatten

Mixa allt förutom russinen, som du först rullar in i bollarna då det är rull-dags. Sätt dem sedan i kylen eller frysen. 

Eferrättsbollar

12 st färska dadlar
2 dl nötter ( t.ex. cashew och mandlar) 
2 msk okosolja
2 msk raw kakao
2 msk starkt kaffe
kokosflingor

Mixa allt och rulla till bollar i kokosflingorna. Ibland då jag inte haft nötter har jag smättat i havregryn och extra kokosflingor i bollarna. Sedan in i kyl eller frys.

Dessa bollar är så enkla att göra och man kan mixa och matcha med olika ingredienser. Ibland rullar ja dem i lakritsrotspulver t.ex. NAM.

By The Way har jag länge suttit och försökt knåpa ihop en liten kokbok med mina favorit kustomiserade recept. Detta är dock något jag inte kommer mig för att knåpa på så ofta, så processen för denna lilla kokbok är ganska lång och uttragen. Men vem vet, kanske jag smättar upp en pdf form av en färdig kokbok här någongång i framtiden.

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver:

 
är mitt namn,
men du kan kalla mig Malle.
Självutnämnd hälsofreak & ekotant.
Babblar om kropp och knopp, kanske lite om djur och natur.
Analyserar, funderar och diskuterar.
 
Hej på dig! Läs mer om mig HÄR, fortsättning HÄR och sista delen HÄR.


Namn: Malin
Smeknamn: Malle

Ålder: 22

Utexaminerad Kulturmontör

Fortsatta nuvarande studier: Kulturproducentskap
Framtid: Unknown pleasures
Bosatt: Helsingfors
Hemort: Jakobstad (typ)
Född: Pargas
Andra hemorter: Åbo, Houtskär, Kimito

   


Vill du skicka kärleksbrev?
malin.m.l.lundstrom@hotmail.com