kikärter - gudagåvan

Publicerad 25.06.2017 kl. 22:35

Kikärter är något jag använder i matlagning och bakning vääääldigt ofta. Dessa små ärtor kan förvandlas till så många olika spännande maträtter och bakverk. Här är några exempel på vad jag hittar på med hjälp av kikärter. 

Hummus
På mackan eller som dipp. Hummus kan man använda till vad som helst egentligen. 

Aioli av kikärtsspad
HÄR hittar du receptet jag brukar använda mig av.

Maränger av kikärtsspad
Man kan faktiskt laga maränger av spadet som finns i en kikärtsburk. Man sätter i lite citron eller äppelcidervinäger och vispar tills det blir fluffigt och sedan smaksätter med något sött. T.ex. kokossocker eller agave. Dadelsocker är någo jag även skulle vilja testa på men har inte hittat i någon butik i närheten. UPPDATE: Vi har faktiskt misslyckats varje gång vi använt annat sötningsmedel än vitt raffinerat socker och nu läst att det faktiskt händer en kemisk process med det raffinerade sockret och är en del som leder till att det blir till hårda maränger. Så för att lyckas borde man använda vitt raffinerat socker. Den som är mer insatt i hur och varför och allt det kemiska får gärna informera mig. Nätet har väldigt begränsad information om kikärtsmaränger och alternativt socker.

Pajbotten
För att skapa en pajbotten med kikärter tar du en burk kikärter som du mixar med valfria kryddor, lite kokosolja (t.ex.) och mandelmjöt(t.ex.). Det här kan man leka lite med och testa med olika proportioner. Resultated blir supersmarrigt. Har även testat till sötpaj och då blandat kokossocker, agave och kanel samt kardemumma i botten för att dölja ärternas smak. 

(psst. botten förgräddar man i ca. tio minuter i ca. 200 grader förrän fyllningen kastas i). 

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 5 med bokstäver:
Blev tvungen att prova kikärtspaj. Helt fantastiskt ju! Inte alls sådär slaskig i konsistensen som jag var lite rädd för.
Veteintoleranten tackar för tipset!
Hedenandis27.06.17 kl. 13:38
Jee! Va kul att du gilla!
27.06.17 17:22

 
är mitt namn,
men du kan kalla mig Malle.
Självutnämnd hälsofreak & ekotant.
Babblar om kropp och knopp, kanske lite om djur och natur.
Analyserar, funderar och diskuterar.
 
Hej på dig! Läs mer om mig HÄR, fortsättning HÄR och sista delen HÄR.


Namn: Malin
Smeknamn: Malle

Ålder: 22

Utexaminerad Kulturmontör

Fortsatta nuvarande studier: Kulturproducentskap
Framtid: Unknown pleasures
Bosatt: Helsingfors
Hemort: Jakobstad (typ)
Född: Pargas
Andra hemorter: Åbo, Houtskär, Kimito

   


Vill du skicka kärleksbrev?
malin.m.l.lundstrom@hotmail.com