Vad jag ätit i sommar

Publicerad 05.08.2017 kl. 15:25

Hejsan hoppsan. Här på bloggen har det varit lite sommarlov. Men nu fick jag för mig att jag ville dokumentera sommarens recept och maträtter för att ha för framtiden till de dagar inspirationen inte flödar lika bra, men också dela med mig till andra och kanske till och med inspirera litegrann.

Här kommer sommarens favoriter. Allt jag publicerar är här glutenfritt, sockerfritt, växtbaserat och naturligt. Here we go:

Smoothie Bowls

Börjar enkelt med lite smoothiebowls eller nicecream's eller fruktsmörja. Vad man nu vill kalla det. Detta brukar jag börja min dag med eller mixa ihop som efterrätt då jag är sugen på sådant. Basen är frysta bananer sen kastar ja i och på allt möjligt jag är sugen på. Ibland blir det blåbär, ibland blir det mango. Beror på vad som finns hemma och vad jag hittar i skåpet. Ingredienser jag ofta smyger ner är chiafrön och spirulina.

Skagenröra

Här är något som passade utmärkt till midsommarfirandet men också till kvällsmyset med lite hummuschips. Vegansk skagenröra! (På bilden ser ni Reissumies "Tosi Tumma" som inte är glutenfritt som jag ovan lovat att allt skulle vara, men sambons macka såg helt enkelt mer fotovänlig ut). Vi blandade ihop olika recept o. körde på det som lät frestande. 


1dl växtbaserad naturell majonäs
1dl Oatlyfraiche
0,5 dl hackad dill 
3 msk TÅNGrom (eller tångkaviar, va de nu heter) 
100g fast tofu (hackad i små kuber) 
2-3 krm liquid smoke 
Halv pressad citron
Örtsalt
Halv hackad rödlök

Blanda ihop allt å njut!

Toast

Toast är något som passar perfekt till mellis eller som lätt-lunch. På min toast brukar jag smörja tahini, Oatly's "PåMackan", soygurt eller hummus.  Ovanpå brukar det bli salladsblad/spenat/ruccola, någonting grönt i alla fall.Till det brukar jag steka lite tofu som jag kryddar med alltmöjligt skoj. T.ex. örtsalt, gurkmeja, paprikapulver (eller RÖKT paprikapulver (NY UPPTÄCKT!! GOTT)) och peppar. Gott och snyggt. 

Smoky Almond Cheddar Spread

Denna smörja är perfekt på smörgås eller kanske som dipp, vad vet jag, och kommer från min nyköpta receptbok "This Cheese Is Nuts". Boken är fullproppad med veganska ost-recept och detta recept var något jag försökte mig på som en enkel introduktion för att sen fortsätta med alla andra spännande recept. Jag tänkte dela med mig av detta recept så här sneaky som jag omvandlat till våra standard mått. 

Smätta allt ner i din matberedare och mixa till en len smet. 

3 dl mandlar (som varit blötlagda över natten)
2 dl burk-pimientos (eller nån slags inlagt paprika) och 1,5 dl av burk-lagen
1/2 dl näringsjäst/bjäst
1 kork liquid smoke
1 pressad vitlök
sea salt enligt smak

Jag rekommenderar verkligen att införskaffa boken om man är intresserad av växtbaerade ostar och spreads. 


Okej, nu tänkt jag fortsätta med lite matigare grejjor.

Pizza med batatbotten

Det som ni ser ovan blev jag och sambo väldigt stolta över. Batatbotten som är glutenfri och håller ihop bättre än nåt glutenfritt vi bakat förr (att jämföra med t.ex. blomkålsbotten som inte alls höll ihop)

Så här gör du: du tar 2 stora batater som man kokar å sen slänger i en matberedare med 3 dl valfri mjölblandning (jag använder en glutenfri mix) (eventuellt mer tills konsistens är najs) Förgrädda i 200 grader i ca. 10 minuter. Å resten gör man som vanligt då man gör pizza. 

Vårrullar och sushi 

Asiatisk mat lockar alltid och är även lätt att göra hemma. På första bilden ser ni några vårrulle-korvar som vi fyllt med färsk tofu, MASSA koriander, sallad, spenat, morot, gurka och hackade cashewnötter. Till det hade vi fullkornsris och en sås gjord på: sojasås, jordnötssmör, chilisås och hett vatten. 

Vidare till sushin. I stället för sockrat vitt ris använde vi fullkornsris. Och eftersom de int blir klibbigt mixade vi de. Sen kasta vi i lite quinoa på samma gång i risblandningen. Innehåll i rullarna är: ångkokt morot, gurka, stekt tofu, avokado, TÅNGrom/kaviar och en rolig ingefära-lime-koriander röra ja slängd ihop. 

Bönbollar med svampsås och råsa rotmos

Receptet till detta har ni HÄR. Frukansvärt gott. Till detta hade vi kålsallad, sockerfri lingonsylt och dijon senap. I svampsåsen hade vi hälften champinjon och hälften kantareller.


Det var det jag hittade bilder på så här på rak arm. Om detta uppskattas eller om jag får för mig att dokumentera mer mat kommer det kanske upp mer av detta i framtiden. 

Matlagning är en fröjd för mig och sambo och vi vill alltid testa på nya recept eller blandar ihop något ur fantasin. Viktigaste att tänka på för att lyckas med sin matlagning är att smaka av för att veta hur det smakar och känna efter om det behöver mer av någon krydda t.ex.

Hej så länge. Hoppas alla har en god fortsatt sommar.

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 10 med bokstäver:

 
är mitt namn,
men du kan kalla mig Malle.
Självutnämnd hälsofreak & ekotant.
Babblar om kropp och knopp, kanske lite om djur och natur.
Analyserar, funderar och diskuterar.
 


Vill du veta allt om mig?
Läs min lilla berättelse om mig:
HÄR, fortsättning HÄR och sista delen HÄR.


Namn: Malin
Kallas: Malle

Ålder: 23

Utexaminerad: Kulturmontör

Pågående studier: Kulturproducentskap
Framtid: Unknown pleasures
Bosatt: Helsingfors
Från: Jakobstad (typ)
Född: Pargas
Andra "hem"orter: Houtskär, KimitoÅbo

   


Vill du skicka kärleksbrev?
malin.m.l.lundstrom@hotmail.com