Raw

Publicerad 22.08.2017 kl. 10:18

Det här börjar nästan bli en matdagbok. So be it. Det är min passion. Hörde någon nämna citatet: "doesn't matter, just enjoy it", som användes som livsmotto. Låter som ett smart livs quote tycker jag. Tror ja ska köra på de.

Min andra hälft fyllde år förra veckan och jag ville göra nåt gott för att fira livet. Någonstans i Youtubevimlet såg jag en typ som bakat en "Raw Vegan Tiramisu Cheesecake". Endast namnet fick snålvattnet att rinna. Så. Jag gjorde en sådan, och tog några bilder. Jo jag plockade några blad från min nejlika också. Just for the photos.

Vill du veta hur jag gjorde? Fortsätt läsa. 

Först då man läser allt kan man tänka att det låter lite väl invecklat. Men har man fixat alla ingredienser och vet vad man skall göra är det bara att tuta och köra. Kakan har tre lager. Läs igenom allt förrän du börjar. 

Det här är ingredienserna:

Botten

  • 1.2 dl hasselnötter
  • 2.4 dl mandlar
  • 7 färska dadlar
  • 1 msk kaffe (pulvret) 
  • 2 kryddmått vaniljpulver
  • en nypa sea salt

Moussen 

  • 3.5 dl cashewnötter (som du har blötlagt under natten)
  • 1.7 dl förska dadlar 
  • 0.7 smält raw mörk choklad
  • 0.5 dl agave
  • 1.5 dl mandelmjölk (rumstemperatur)
  • 4 msk kokosolja (smält)
  • 0.7 dl kakaopulver
  • 2 msk kaffe (pulvret)

Kräm lagret

  • 1.2 dl cashewnötter (som du blötlagt under natten)
  • 1.5 dl kokosgrädde/mjölk (det tjocka övre lagret)
  • 3 msk kokosolja
  • 2 msk agave
  • 2 kryddmått vaniljpulver

Topping

  • Nötter
  • kakaoupulver

Börja kvällen innan med att lägga cashewnötterna i blöt. Jag lade dem i två skilda skålar för de olika lagren för att inte behöva mäta upp igen sen.

Btw. Det är konstiga mått eftersom receptet är konverterat från ett amerikanskt med "cup" som mått.

Morgonen efter kan du börja med kakbakningen. Då slänger du ihop botteningredienserna i en matberedare och mixar tills det är en kladdig historia. Sedan pressar du ut den i en form med löstagbar kant, gärna en mindre sort om man vill ha den att se högre och ståtligare ut.

Jag använde en 25,5 cm's (i diameter) form. Som jag tror egentligen var lite för stor, den blev inte så hög å ståtlig som jag önskat. 

Sätt formen med bottensmeten i frysen medan du börjar med mousse lagret. Mixa mousse ingredienserna tills det är en mjuk, len smet. Häll över bottenlagret och tillbaka in i frysen. 

Nu får du vänta en stund på att mittenlagret fryser till innan du häller på nästa lager. Annars kan de blandas ihop och inte alls bli så fint som det är meningen att den ska bli. 

Sen fortsätter du att göra kräm lagret. Mixa ihop ingredienserna tills det är en mjuk och krämig konsistens och häll över mousse lagret. Efter det kör du in allt i frysen i ca. 4 timmar (jag tror jag hade lite mindre, blev för sugen, hehe) 

Den måste tina lite innan man kan skära, så medan du väntar kan du dekorera och fotografera och instagramma. 

Btw. Kakan är väldigt mättande. Så börja med liten bit.. säger den som fick foodcoma av en kakbit. 

Hoppas du tar dig tid att laga denna himmelska kaka. Värd varje minut!

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 10 med bokstäver:
Vilket härligt recept! Definitivt värt att prova :)
La Dolce Musica29.08.17 kl. 14:59
Absolut! Supergott blev de!
30.08.17 15:49

 
är mitt namn,
men du kan kalla mig Malle.
Självutnämnd hälsofreak & ekotant.
Babblar om kropp och knopp, kanske lite om djur och natur.
Analyserar, funderar och diskuterar.
 
Hej på dig! Läs mer om mig HÄR, fortsättning HÄR och sista delen HÄR.


Namn: Malin
Smeknamn: Malle

Ålder: 22

Utexaminerad Kulturmontör

Fortsatta nuvarande studier: Kulturproducentskap
Framtid: Unknown pleasures
Bosatt: Helsingfors
Hemort: Jakobstad (typ)
Född: Pargas
Andra hemorter: Åbo, Houtskär, Kimito

   


Vill du skicka kärleksbrev?
malin.m.l.lundstrom@hotmail.com