Resor och insikter

01.09.2018 kl. 10:30

Skall försöka sammanfatta upplevelserna och tankarna som framstod under en resa till Kroatien i augusti-månad. 

Resor är något som jag länge fantiserat och drömt om.

Under min uppväxt var solsemestrar och långa resor något så långt från verkligheten. Min familj hade då ekonomi som räckte till extra upplevelser eller lyxvaror som utomlandsresor. Som ung var jag alltid så avundsjuk på mina kompisar som åkte till Thailand, Kanarieöarna hit och dit, fram och tillbaka. 

Vi hade aldrig råd.

Med det sagt tror jag även att det har fått mig att verkligen uppskatta de lilla äventyren som jag nu lyckats skrapa ihop till själv (inte för att de som rest mer skulle uppskatta det mindre förstås, det är ju alltid från person till person). Det är så speciellt för mig. Så ovanligt och så spännande. 

Jag vill ju dock nämna att resa gjorde vi då jag var liten. Men på det sättet som fungerade för mina föräldrars budget. Vi åkte bil till grannkommuner och åt picknik i parker. Vi åkte båt till ö. Vi tältade i naturen. Vi skidade eller skrann på isen och vi vandrade upp för fjäll. Nu i efterhand är jag så tacksam för alla dessa upplevelser som jag fått som barn. Men jag har fortfarande så dåligt samvete över att jag inte förstod att uppskatta dem under tiden. Kanske var jag för liten att förstå, kanske var jag för påverkad av samhället. Då ville jag ju åka charter som "alla andra". 

Suck

Dessa upplevelser har förmodligen format det jag uppskattar under situationer då jag är på vift. Med att vända slantar och alltid jämföra kilopris har jag jag ärvt egenskapen att äta och leva förmånligt och hållbart. Speciellt då jag är på vift. Jag ser det inte längre som en börda. Men det är lätt att se tillbaka på något och påstå hur mycket annorlunda man ser på saken nu. Men jag försöker se det som något roligt. Inte äta ute. Göra egen mat. Koka kaffe på sitt stormkök. Det blir som en extra upplevelse. 

Via sociala medier och mina fantasier har jag fått en romantiserad och lite förvrängd bild av hela reseriet. Visst är det roligt, spännande och underbart. Men det är också (för mig) energikrävande, en eventuell stressfaktor och risk för psykisk obalans (pga. förändringar av rutiner m.m.).

Budget

Som vi alla vet växer inte pengar på träd. För att ha möjlighet att åka på resan försökte vi resa så förmånligt som möjligt. Det blev en resa på budget. Inte bara till och från, men även under. Här efter följer några tips som vi upptäckte hjälpte hålla resan förmånlig. 

Tips

  • Förmånligt flyg är möjligt att hitta tillräckligt lång tid på förhand. Förmånskort där man kan samla poäng som ger flyg-credits kan även underlätta slutsumman*
  • Någon att splitta konstnaderna med är ju alltid en fördel om man har den möjligheten
  • Airbnb kan vara väldigt förmånligt speciellt om man (IGEN) kan splitta kostnaderna med någon, annars tror jag att man skulle kunna satsa på hostel med flerbädds-rum
  • Handla och tillred egen mat (även kaffe, mellis och fika)
  • Undvik att shoppa turistsouvenirer (onödig konsumtion och kommer ändå inte användas då man väl kommer hem)
  • Försök att ta sig till fots (upplever omgivningen mer på det sättet) så långt som möjligt eller lokaltrafik vid längre förflyttningar
  • Upplev på egen hand/tillsammans med lokalbor istället för att betala för "tours"
  • Fråga lokalbor (t.ex din airbnb värd) om tips att göra, vilken affär billigast osv. Guldvärda tips kommer oftast från de som redan är bosatt där du reser
  • Betala förflyttningsbiljetter (flygbuss, båt, färja) på förhand via nätet. Det brukar ofta vara billigare online

*Jag känner mig lite som en hycklare då jag skriver om tips för att sänka priset på flyg när jag egentligen inte alls skulle vilja att vi skall börja flyga mera med tanke på vårt klimat. Men samtidigt önskar jag att alla skulle kunna ha den möjligheten. Så tudelad? När att flygresa och att besöka ett annat land kan vara en lyxvara som är väldigt extraordinär (eller helt omöjlig) för någon som inte har den möjligheten flera gånger i sitt liv, kan samtidigt de va vardag för andra. 
Men att flyga fram och tillbaka korta rutter är något vi alla bör minska på. Vi vill ju ta oss fram till destinationen och i många situationer är flyg det bekvämaste färdmedlet. Vem skall vi skylla på då? Vi är alla problemet i klimatfrågan. Ska vi sluta resa helt och hållet då? Att åka till ett annat land är en fantastisk upplevelse men även ett privilegium. Jag vet egentliget inte svaret till detta. Men jag tycker det är viktigt att tänka på. En tankeställare som alla kan ta i beaktande. 

Intressant läsning angående ämnet från förra veckans Hufvudstadsblad

"Priset för min solsemester är en misslyckad skörd, en översvämning, ett oljeläckage. Jag är medskyldig, jag har blod på mina händer."

(Ett flygplan kommer lastat med skuld, Hufvudstadsbladet)

Om man har den möjligheten att byta omgivning och miljö någon gång tror jag att det kan göra gott för en. Att se nya intryck, utvidga ens verklighetsbild, träffa människor och lära sig av olika kulturer och länder.

Sen vill jag ju såklart också tillägga att man behöver ju inte alls flyga för att resa. Man behöver inte heller förflytta långt bort för att uppleva något nytt. 

Så, varför just kroatien?

Som jag nämnde var vårt äventyr på budget och vi ville komma undan så billigt som möjligt för att jag skulle ha möjlighet att ens följa med.  Eftersom vi var öppna för vad som helst för resemål och nöjda med att bara få lite nya intryck kom vi överens om att ta det billigaste vi hittade till ett ställe vi inte besökt, detta blev då Kroatien (Dubrovnik). Vi hade aldrig egentligen hört så mycket om landet och tyckte det skulle bli spännande resemål

Nu då jag diskuterat resandet i sig går jag över till mina upplevelser. 

Vad ville få ut av resan

Hade jag några mål med resan?

Jag utryckte mig så här på Instagram påväg till Kroatien.

"Min resa betyder för mig intryck, insikter och upplevelser. Att få känna sig ensam utsatt och vilsen. Att få känna sig självständig stolt och exalterad. Att utmana sig. Dra på gränserna, gå utanför comfortzonen. Möta människor. Att uppleva tillsammans. Att dela med sig. Att betrakta."

Men också innan resan bar av stapeln fantiserade jag och planerade way too much (det är något som kommer med på köpet att bara vara mig). Jag har en tendens att bli FÖR ivrig och FÖR entusiastisk. Jag hör tips, jag vill också! DIT och DIT och HIT och DIT.

Nu i efterhand inser jag att bara vara på ett nytt ställe gör mycket för mig. Att se och uppleva. Jag blir lätt umattad av nya intryck och möten, så jag vill lära mig att varva ner med alla tusen planer som ändå inte alla kommer uppfyllas.

"Ibland Måste jag sätta mig själv till rätta och få mig att lugna ner mig. Jag har lärt känna mig såpass mycket att jag vet att jag blir lätt FÖR ivrig. Får för många visioner. Vill så mycket. Testa på det här. Göra det här. Vandra hit. Vandra dit. Nya intryck. Det blir så mycket sen som lagras på en to do list att det Inte alls blir kul längre. Det blir måsten. Då jag reser blir den här egenskapen värre. Jag glömmer lite bort var jag e just nu. Utan tänker sen. Här sitter jag i Kroatien med fantastisk utsikt och äter middag, men så sitter jag och planerar vandringar i lappland. I höst. Va har ja för fel? Ja får dåligt samvete över att jag inte hinner uppleva allt jag vill? Varför vill ja så mycket? De e ju galenskap. Nu ska ja jäklar sitta här å njuta av mitt kaffe allt för länge. Ibland blir man ju bara upprörd på sig själv å sina tendenser. Ja e ju trött. Jag blir ju trött av att flänga. Speciellt nu på resa. Allt är nya intryck. Jag vet ju att ja behöver ladda batterierna ibland. De måste jag ju också acceptera. Men ibland förtränger ja de. Det är kanske ok att "slösa" en dag av resdagarna på att ta de lungt. No ska man va galen alltså."

Angående att besöka en turistort.

Innan resan förstod jag att Dubrovnik är en turistort och att det förmodligen kommer att vara mycket människor på samma ställe. Men jag förstod nog inte vad turistort betydde innan jag såg med egna ögon.

Brac - Bol

"Det har varit en intressant upplevelse att besöka ön Brac utanför Dubrovnik. Men med det vill jag även säga att detta ställe är inget för oss. Man måste nog bevittna en turistort med egna ögon för att förstå vad en begreppet turistort innebär. De går int och jämföra med Helsingfors, eller hela Finland för den delen, hop on hop off bussar eller gruppvandringarna i centrum. Det här är next level. Låt mig förklara. 

Det är äckligt hur vi turister har tagit över ett samhälle. Vi ha kommit hit och förstört deras landskap. Det är mera hotell än lokalbefolkning. Det ligger parasoll och solbäddar varje kvadratmeter längs stränderna. Folk ligger och friterar sig själva i solen från morgon till kväll och missköter sin hy. Vi turister kommer för att bli uppassade av ortsbor. Sitter på uteserveringen och domenderar. "Unnar sig". Stränderna är överbelastade. Alla turistattraktioner och turistturer. "Gör det här" , "gör det här", eller "båda för det här priset". Vi tycks ha tappa förmågan att underhålla oss själva då vi är på semester. Man kan tydligen inte uppleva Bol (byn) som den by som den är, utan man skall hoppa studsmattor och leka i plastparker som flyter i vattnet. Priserna här är skyhöga. Gatorna förstörs me neonfärgade skyltar med "tour", "buy this, buy that", "souvenirs", "sightseeing", "tourist info". Jag kan ju int sitta här och säga att jag är så mycket bättre själv, jag är ju här. Men jag inser. Jag försöker. Jag lär mig. 

Vi som är sådär lagom folkskygga fick avsmak för detta. Vi fick vandra i timmar för att komma bort från mängderna. För att njuta av lugnet och betrakta naturen utan massa grillade kroppar som tog över...

...Vi gillar mycket mera lilla byn Srebreno i fastlandet där vi var innan. Det var lugnare. Mindre folk. Trevligare stämning. Mindre turist-boom. 

Och sen åter igen. Detta är ju helt kallt från mitt egna perspektiv och vad jag vill få ut av en resa. Sen har jag ju inte fördjupat mina funderingar med att tänka på om den här turismen är ekonomiskt bra för samhället eller ej. Men det måste ju finnas någon gräns för allt, eller?"

"Efter att ha forskat lite fann vi ett sätt att komma bort från mängderna. Till havs. Vi bestämde oss för att att hyra kajak (lite besviken var jag då ja insåg att de va plastbaljor och int "vanliga" kajaker, men de funkade nästan lika bra ändå) och begav oss långt bort från all mänsklighet. Det var tungt och varmt. Men en utmaning. Vi fick samarbeta och röra på oss tillsammans. Att glida fram genom vattnet var så lugnande. Ja har aldrig haft ro att ligga på en handduk och fritera mig i solen. I stället föredrar jag att aktivera mig i solen, om ja skall vara solen. Skugga är underskattat btw. Älskar skugga."

Old Town - Dubrovnik

"Vet int riktigt hur jag skall sammanfatta min upplevelse i gamla staden i Dubrovnik i Instavänlig längd. Som jag berättade i min story blev jag chockerad av mängden människor jag bemöttes av då vi anlände. Det var inte antik arkitektur jag möttes av. Det var människor. Turister. I mängder. Det var det enda man såg. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att det skulle vara så där populärt att besöka den gamla staden, som förövrigt blivit övertagen av Game Of Thrones souvenirshoppar, turistvandringar och skyltar. Till och med seriens charm försvann efter att bevittnat detta. Visst är det spännande att mycket av serien spelats in på denna plats. Men då man faktiskt genuint är intresserad av antik arkitektur och kulturhistoria blir man paff. Det var helt enkelt för många intryck på en gång. Det fanns ingen charm kvar i staden. Som såklart nog är väldigt vacker, men så utnyttjad. Turistexploaterad. Sen igen vet jag inte riktigt vad jag lever i för utopi där jag tror att jag skulle vara enda som är intresserad av att besöka detta. Ibland tror jag att jag själv inte förstår hur denna värld fungerar. Vad trodde jag egentligen. Det är högsäsong. I turistort. Jag måste nog inse att jag är en naiv jävel. Men jag kan ju inte undgå mina känslor. Jag kände såklart lite besvikelse. Efter att ha varit så ivrig till att inte alls kunnat uppleva i lugn och ro och gå vart jag ville utan att bli nertrampad eller titta in i byggnader för de var för fulla. Då man är lättdistraherad och folkmängder ger en underliggande stress där man lite tappar sin inner zen. Då blir det inte riktigt som man tänkt. Såklart är jag tacksam för upplevelsen. Inte skulle jag ha haft denna insikt annars."

Jag vill inte bli missförstådd som att jag skulle vara besviken. jag hade inte många förväntningar på det sättet. Dessa insikter och upplevelser värderar jag väldigt mycket och bidrar till att utvecklas. Vi har någon förvrängd uppfattning över att en resa bara skall vara guld och gröna skogar. En resa är både upp och ner, och det är det som gör det till en så rik upplevelse. 

Människomöten

Denna kategori är något som varit väldigt givande under resan. Först och främst att inte kommunicera på sitt egna modersmål är alltid en utmaning. Man tror själv att man är sån expert på engelska, men sen då det gäller så går det inte alls lika flytande som man tänkt sig. Det tar ett tag att komma in i flowet.

Airbnb

Vår värd på första boendet hyrde ut flera rum i sin familj hus och var väldigt trevlig. De bodde själva på översta våningen. De svarade glatt på alla frågor vi hade om området och gav lokala tips. Värdens bror skjutsade eoss till och med till startpunkten för en vandringsled upp för ett berg, som själv var en vandrare, och var entusiastisk över att vi var intresserade att bestiga berget. En av våra rumsgrannar var ett par från usa och vi hade långa diskussioner om skillnaderna mellan våra land. Vi berättade om gratis sjukvård, skolgång och mycket mer medans de chockerat spärrade upp ögonen och berättade att ta blodprov kunde kosta 500 dollar och ena som spenderat några nätter på sjukhus hade räkning på 15000 dollar (med försäkring). De berättade om deras politik och almänna tankesättet "if you cant afford it you dont diserve it" . Sen gick det vidare till politisk historia och hela samhällsuppbyggnaden i Amerika. Ena var yogainstruktör (ocertifikerad) som skulle nu under sin resa (de skulle fortsätta till afrika och sen australien) ta certifikat, vilket var väldigt inspirerande.

På vårt sista boende var värdarna ett äldre par och enes mor (gammal dam, pratade ingen engelska) som var ytterst vänliga (dåliga på engelska) och så omtänksamma. Det förvånar mig hur långt man kan komma utan att kunna varandras språk. Den äldre mamman  var så mån om att varje dag komma me skatter från trädgården (vindruvor, plommon, tomater) åt oss. Jag var så tacksam och försökte lära mig några ord på kroatiska så jag kunde uttrycka tacksamheten med några få ord. Historielektionen vi fick av ena värden medan han körde (!!) oss till flygplatsen då vår resa var slut.  Historia om krig och landets betydelse under romarriket. Om gränserna och olika religioner på samma plats. Det var så fascinerande.


Källor

Ett flygplan kommer lastat med skuld, Hufvudstadsbladet. Tillgänglig: https://www.hbl.fi/artikel/ett-flygplan-kommer-lastat-med-skuld/ Hämtad 27.8.2018

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 2 med bokstäver:

 
är mitt namn,
men du kan kalla mig Malle.
Självutnämnd hälsofreak & ekotant.
Babblar om kropp och knopp, kanske lite om djur och natur.
Analyserar, funderar och diskuterar.
 
Här är min lilla portal för mina funderingar.
Välkommen till min värld.


Vill du veta allt om mig?
Läs min lilla berättelse om mig:
HÄR, fortsättning HÄR och sista delen HÄR.
Liten uppdatering HÄR.


Namn: Malin
Kallas: Malle

Ålder: 23

Utexaminerad: Kulturmontör

Pågående studier: Kulturproducentskap
Framtid: Unknown pleasures
Bosatt: Helsingfors
Från: Jakobstad (typ)
Född: Pargas
Andra "hem"orter: Houtskär, KimitoÅbo